Grupul Da Bacco, din comuna Cașin, de lângă Onești, a adus recent nu mai puțin de 25 de lucrători asiatici, 19 din Vietnam și 6 din Sri Lanka (detalii AICI și AICI), iar acest exemplu ar putea fi urmat în curând de alte firme din zonă.

Criza de pe piața forței de muncă din România determină tot mai multe companii, în special din construcții, industria prelucrătoare, retail și servicii, să se îndrepte către muncitori străini. Conform unui barometru de opinie realizat, în primăvara acestui an, de Frame & Train Your Brain pe un eșantion de 250 de companii din diverse domenii nu mai puțin de 6 din 10 oameni de afaceri ar vrea să aducă forță de muncă din afara țării.

Mihai Fudulache, de la Grupul Da Bacco, care își are sediul principal la intrarea în localitatea Cașin, dinspre Onești, s-a declarat mulțumit de alegerea făcută, vietnamezii și srilankezii aduși cu contract de muncă fiind dedicați, pricepuți și dornici să învețe treburi noi.

O altă firmă care ia serios în calcul să aducă muncitori străini, tot vietnamezi, este Pem Turism SRL, care deține brandul Popas Poiana Sărată, de pe DN 11, Onești – Brașov.

Complexul turistic Popasul Poiana Sărată este în continuare foarte apreciat de oneștenii atrași în principal de drumeții, fiind locul în care “călătorul poate savura în liniște frumusețea munților împăduriți, neatinși de defrișările care au urâțit multe alte zone din România. Munții Nemirei, râul Oituz, Vârful Pufu și Vârful Cerbu oferă un peisaj spectaculos.”

Excelent poziționat, Popasul Poiana Sărată se confruntă însă cu aceeași problem acută pe care o au mai toți angajatorii: lipsa forței de muncă.

În aceste condiții, deja analizez această variantă, chiar sunt foarte preocupat să aduc personal din Vietnam”, după cum ne-a spus Lucian Munteanu, administratorul complexului.

Complexul Popas Poiana Sărată a avut un stand și la recentul târg de joburi de la Onești (detalii AICI), dar nu a găsit toți oamenii de care ar avea nevoie, prea puțini fiind interesați de un loc de muncă în domeniul turismului. (foto: arhivă)