19 vietnamezi de diferite vârste au luat, ieri, primul contact cu tot ceea ce înseamnă grupul de firme Da Bacco, pentru care urmează să muncească în următorii doi ani. Având sediul în comuna Cașin, situată la nici 10 kilometri de Onești, compania Da Bacco a apelat la muncitori vietnamezi pentru a contrabalansa deficitul uriaș de forță de muncă din România, care are drept principale cauze declinul demografic din țara noastră și migrația.

Vietnamezii au sosit în România prin intermediul unei firme specializate în recrutarea de forță de muncă.

Cei 19 asiatici au fost așteptați la sediul firmei Da Bacco cu masa întinsă, mai ales că veneau după un drum lung și obositor.

Foarte prietenoși și zâmbitori cu toată lumea, vietnamezii au ascultat (e un fel de-a spune) tot ceea ce a încercat să le transmită angajatorul. Dialogul s-a legat greu, fiind înlesnit doar de “Google Translate”, în condițiile în care vietnamezii nu rup o boabă de engleză sau altă limbă de circulație internațională.

Grupul de firme Da Bacco este deținut de omul de afaceri Mihai Fudulache – cel care finanțează și echipa de fotbal Viitorul Curița – și desfășoară activități în principal în domeniul viticulturii și pomiculturii. Din grupul de firme Da Bacco mai fac parte Tubet International, Agritot și Ferma Bogdănești și are peste 100 de angajați, fiind în plină expansiune.

Mihai Fudulache spune că a fost nevoit să aducă muncitori din Vietnam deoarece “sunt anumite joburi pe care populația locală le refuză.

Angajarea lucrătorilor străini nu este un demers chiar simplu. Angajatorii români trebuie să parcurgă mai multe etape: obținerea avizului de angajare, a unei vize de lungă ședere și a dreptului de locuire pe teritoriul României, eliberarea unui permis de de ședere în scop de muncă sau în scop de detașare. Avizul de angajare este eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, prin formațiunile sale teritoriale, iar compania care îl solicită (în cazul de față Da Bacco) trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care să nu aibă obligații către bugetul de stat pe ultimul trimestru anterior depunerii cererii sau să nu se fi epuizat contingentul anual pe tipuri de lucrători non-admiși pe piața forței de muncă.

Grupul de firme Da Bacco le va asigura celor 19 muncitori din Vietnam pe toată perioada contractului cazare și un salariu lunar situat între 500 și 700 de dolari, în funcție de randamentul fiecăruia. În plus, asiaticii vor mai avea asigurate masa și transportul de la locul de cazare la locul de muncă, dar și un rând de bilete de avion dus-întors spre țara de orgine.

Prima zi petrecută de vietnamezi la Da Bacco a fost una de acomodare. “Sunt simpatici și foarte amabili, sper să facem treabă bună împreună. Am înțeles de la ei că salariul lunar în Vietnam este de vreo 70 de dolari, doar în capitala Hanoi se câștigă ceva mai bine, vreo 500 de dolari pe lună. Dar și o friptură la Hanoi costă 100 de dolari!, a mai spus Fudulache.

Primele iniţiative în sensul recrutării de forţă de muncă din afara ţării au început să apară în România în urmă cu 3-4 ani. Motivele pentru care angajatorii români au apelat la această strategie sunt diverse şi includ migraţia anumitor categorii sociale către ţări mai dezvoltate din vest, scăderea natalităţii, cerinţele în schimbare pentru diferite locuri de muncă, schimbări dictate de noile tehnologii şi incapacitatea sistemului de învăţământ de a se plia la nevoile angajatorilor de astăzi.

Compania Da Bacco va fi prezentă mâine la Bursa locurilor de muncă de la Onești – mai multe detalii AICI.