La doi ani de când a preluat administrarea sistemului public de apă și canalizare al orașului, perioadă în care a redus drastic numărul avariilor și a oferit oneștenilor apă 24 de ore din 24, RAJA SA trece la o nouă etapă: modernizarea integrală și extinderea sistemului de la Onești, investiții ce vor depăși 50 de milioane de euro, bani europeni.

Prezent ieri la Onești, directorul general al RAJA SA, Felix Stroe, a răspuns cu amabilitate întrebărilor ce i-au fost adresate de consilieri locali și președinți de asociații de proprietari, nu înainte de a-și exprima dezamăgirea față de lentoarea cu care s-a lucrat la proiectul investițional. “Chiar dacă s-au făcut mulți pași înainte, chiar dacă apa se furnizează acum 24 de ore din 24, asta în condițiile în care înainte de venirea RAJA programul era de 6 ore pe zi, nu pot să nu recunosc că proiectul investițional de la Onești se află în întârziere cu 12 luni. Nu vreau să sune ca o scuză, de altfel contează mai puțin a cui e vina, a consultantului cu care lucrăm, a Primăriei Onești, a RAJA sau a acestei imense birocrații din țara asta, și am speranța că în jurul datei de 25 august vom putea lansa licitația în sistemul electronic SICAP (n.r. – fostul SEAP), pentru toate proiectele la care s-a lucrat. Îmi pun capul că la sfârșitul anului viitor Oneștiul va avea cea mai bună apă din țară!”, a spus Felix Stroe.

Înaintea conferinței de presă de la Casa de Apă Cuciur, Felix Stroe și alți reprezentanți importanți din conducerea RAJA ar fi avut se pare o ședință aprigă cu consultantul care s-a ocupat întocmirea documentației aferente angajamentelor asumate de operatorul de apă, întârziind nepermis finalizarea și predarea acesteia.

Legat de întârzierea apărută în derularea proiectului, directorul adjunct la Direcția Generală Program Operațional Infrastructura Mare (POIM), Andrei Chivu, a precizat că în contractul de consultanță sunt prevăzute sancțiuni foarte dure pentru nerespectarea termenelor de către consultant. Dar sper să nu fie cazul de așa ceva.

Startul lucrărilor de modernizare a rețelei de apă și canalizare din Onești a fost estimat de Felix Stroe pentru sfârșitul lui 2019, începutul lui 2020 –  “sper ca în decembrie – ianuarie, excavatoarele să înceapă săpăturile – însă directorul general al RAJA nu și-a ascuns temerile vizavi de faptul că procedurile legale în cazul achizițiilor publice pot provoca noi întârzieri în desfășurarea proiectului: Știm cu toții că rezultatul licitațiilor poate fi contestat, legea permite acest lucru, sunt situații în care lucrările au fost întârziate foarte mult din această cauză, dar sper să nu avem parte de așa ceva la Onești.

Primarul Nicolae Gnatiuc crede că și dacă vor fi contestații, și nu mă îndoiesc că nu vor fi, eu tot sper ca cel târziu în martie să înceapă lucrările. Am încredere deplină în RAJA, o companie de nota <10>, datorită căreia beneficiem de condiții decente de alimentare cu apă și canalizare. Mulți dintre noi au uitat că până acum 2 ani aveam apă câteva ore pe zi!”

RAJA a făcut deja investiții importante la Onești, din surse proprii (detalii AICI), dar programul investițional este mult mai mare, depășind 50 de milioane de euro, după noile estimări (detalii AICI  și AICI despre toate lucrările ce urmează a se realiza în cadrul proiectului de modernizare a sistemului de apă și canalizare și a stației de epurare de la Jevreni, precum și pentru construirea unei surse de apă alternative).