Încă din momentul în care a preluat sistemul public de apă și canalizare al Oneștiului, operatorul RAJA Constanța le-a promis oneștenilor că vor avea apă non-stop, ceea ce s-a și întâmplat de altfel, atât doar că din cauza presiunii mari din sistem și a gradului de uzură a rețelei au apărut numeroase avarii.
Vă vine sau nu să credeți, în perioada 1 iunie 2017 (dată de la care RAJA Constanța a preluat oficial în administrare sistemul public de apă și canalizare al orașului) – 30 noiembrie 2018, în Onești s-au înregistrat peste 1.100 de avarii la rețeaua de apă.
Acestea au fost provocate de presiunea foarte mare din sistem, între 8 și 10 atmosfere, mult peste limita maximă admisă, și de gradul foarte ridicat de uzură al conductelor.
Astfel, lucrătorii de la RAJA au avut de-a face în toată această perioadă cu o muncă sisifică, în sensul că repararea unei avarii ducea invariabil la apariția alteia, din cauza presiunii enorme din sistem.
În această situație, până la implementarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în Onești, ce se apropie de valoarea de 50 de milioane de euro, s-a luat măsura imediată de montare a mai multor reductoare de presiune și realizarea de stații de hidrofor, toate având rolul de a scădea presiunea apei în sistem și a reduce numărul avariilor.
RAJA a montat, din fonduri proprii, pe conductele magistrale de apă nu mai puțin de patru reductoare de presiune (două pe Calea Brașovului, două pe Calea Scutarului) și a înființat nu mai puțin de 12 stații de hidrofor, supraterane, în zona clădirilor înalte (a blocurilor de locuințe având regimul P+7-8E și P+10E), pentru ridicarea presiunii în vederea alimentării acestor clădiri cu apă potabilă, la debitul și presiunea necesare.
Prin aceste lucrări, RAJA a reușit să reducă la jumătate numărul avariilor pe rețeaua de apă.
“Noi sperăm că prin măsurile pe care le-am luat am eliminat o parte din disconfortul pe care îl simțeau cetățenii. Avarii vor mai fi, pentru că starea tehnică a sistemului de apă și canalizare este într-o stare avansată de degradare. La Onești, am constatat că este vorba despre un sistem care a depășit cu mult limitele duratei normate de funcționare stabilite prin HG, în 2004. De altfel, și pierderile zilnice au crescut odată cu trecerea la regimul de furnizare a apei în regim continuu”, a spus directorul adjunct al RAJA, Aurel Presură.
Într-adevăr, cu excepția conductelor din zonele Stirenului, Sintezei, Mercur, Saturn și Libertății, toată rețeaua de apă din Onești a depășit limita duratei normate de funcționare, de 36 de ani. De exemplu, în zona Păcii-Tineretului alimentarea cu apă se face pe niște conducte vechi de 58 de ani!
“Vă asigur că în martie 2019, când ne dorim să ajungem la o presiune în sistem de 2,5-3 atmosfere, avariile vor scădea cu încă jumătate. Deja, în zonele cele mai problematice, cum ar fi cartierul Buhoci sau în zona de jos a orașului, unde aveam presiune foarte mare în sistem, numărul avariilor s-a redus la jumătate”, a conchis Presură.
Pentru cine are curiozitatea să verifice, ultima avarie comunicată de RAJA a fost pe 28 noiembrie, în zona Oituz-Perchiului.
Comentariile sunt închise.