UPDATE – 16.15: “După ultimele prognoze emise de meteorologi, noi (n.r. – județul Bacău) nu vom mai fi sub niciun fel de cod, rămân doar 12 județe sub cod portocaliu, cele din sudul și din sud-estul țării, de pe cursul Dunării. Lângă noi, Vasluiul și Vrancea sunt sub cod galben de ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol, în timp ce JUDEȚUL BACĂU A IEȘIT DEOCAMDATĂ DE SUB INCIDENȚA ORICĂRUI COD.

PRIN URMARE, TOATĂ LUMEA ÎȘI VA DESFĂȘURA ACTIVITATEA ÎN MOD NORMAL. NU SE PUNE PROBLEMA CA ÎN JUDEȚUL BACĂU SĂ FIE ÎNCHISE ȘCOLILE SAU GRĂDINIȚELE. Dacă vor apărea schimbări, vă vom informa negreșit, ne-a declarat Dumitru Nadă, purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău.

Conform ultimei prognoze a ANM, se află sub COD PORTOCALIU de ninsori puternic viscolite și temperaturi scăzute județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău și Ialomița și municipiul București (vezi hartă).

UPDATE – 15:55: Pentru a veni în sprijinul persoanelor neajutorate și a celor fără adăpost, prefectul județului Bacău a dispus asigurarea permanenței la sediile unităților administrativ-teritoriale și pregătirea spațiilor structura pentru asigurarea unor condiții corespunzătoare de cazare, hrană și încălzire.

De asemenea, Secția Drumuri Naționale Bacău, Serviciul Județean de Drumuri și autoritățile administrației publice locale acționează cu materiale antiderapante în vederea evitării depunerilor de polei și zăpadă și pregătesc utilajele pentru degajarea zăpezii de pe carosabil, astfel încât să se mențină condițiile optime de circulație.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) va verifica participanții la trafic, în special autovehiculele de mare tonaj, cu privire la echiparea corespunzătoare a acestora pentru condiții de iarnă și va întreprinde măsuri pentru prevenirea producerii evenimentelor rutiere.

Inspectoratul Județean de Jandarmi va asigura protecția populației și ordinea publică, monitorizând, în special persoanele fără adăpost sau aflate în dificultate.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) va pregăti efectivele pentru intervențiile operative, dacă situația o va impune.

Echipele DEL GAZ se pregătesc de intervenție pentru remedierea posibilelor defecțiuni în alimentarea cu curent electric, ce pot fi determinate în special de intensificările vântului.

În toată această perioadă, se va monitoriza evoluția fenomenelor meteorologice periculoase, vor fi transmise în teritoriu prognozele, avertizările și înștiințările necesare pentru organizarea acțiunilor specifice în vederea protecției populației și asigurarea condițiilor de trafic, sub coordonarea prefectului și subprefectului județului Bacău.

Sursa: prefecturabacau.ro

UPDATE – 15: 51: Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgenţă Giurgiu, în şedinţă extraordinară, a hotărât, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, suspendarea cursurilor pentru zilele de luni şi marţi în unităţile şcolare de pe întreg teritoriul judeţului Giurgiu.

UPDATE – 15.07: Școlile și grădinițele din județul Constanța vor rămâne închise luni, 26 februarie.

Rămâneți alături de www.unupetrotus.ro pentru a afla dacă la nivelul județului Bacău se va lua sau nu vreo măsură în acest sens.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În condițiile în care meteorologii au emis avertizare COD PORTOCALIU în mare parte a țării (detalii AICI) începând din această noapte și până la 1 martie, la nivelul anumitor comitete județene pentru situații de urgență s-ar putea lua decizia suspendării cursurilor.

În orele următoare se va decide dacă școlile și grădinițele din județul Bacău vor rămâne închise din cauza gerului.

În București, primarul general Gabriela Firea A DECIS SĂ ÎNCHIDĂ TOATE ȘCOLILE ȘI GRĂDINIȚELE, DIN CAUZA GERULUI ȘI A VISCOLULUI! „Prefer să se spună că am fost ușor-ușor prea alertați decât să numărăm victime”, și-a argumentat decizia edilul Capitalei, Gabriela Firea.

Anul trecut, în ianuarie, când meteorologii emiseseră o avertizare COD GALBEN de vreme deosebit de rece, unitățile de învățământ din București și din 11 județe au rămas închise, iar în alte șase județe cursurile au fost suspendate parțial.

Dacă anul trecut a fost vorba despre o avertizare COD GALBEN, de această dată meteorologii au emis o avertizare COD PORTOCALIU, începând din această noapte în România urmând să se instaleze un ger năprasnic.

Temperaturile au început să scadă încă de ieri, iar azi nu vor depăși minus 10 grade pe timpul zilei în cea mai mare parte a țării.

Va fi anormal de frig pentru această perioadă, temperatura resimțită putând ajunge chiar și la minus 30 de grade în unele zone ale țării, din cauza viscolului.

Temperaturile scăzute extreme sunt generate de un vortex polar.

Vom reveni cu amănunte.