Federația Asociațiilor de Proprietari din Onești, condusă de Ghiță Racu, a convocat, ieri, o întrunire cu toate asociațiile din oraș care s-au judecat cu Apă Canal, privind prețul apei, primind sentințe favorabile, dar puține dintre ele au răspuns invitației.
Racu convocase reprezentanții asociațiilor după ce pe adresa Federației sosise o înștiințare din partea administratorului judiciar al SC Apă Canal SA (cel care administrează societatea aflată în momentul de față în procedură de faliment), prin care le erau solicitate câteva lucruri clare.
În adresa administratorului judiciar Sierra Quadrant SRL, înregistrată cu numărul 4532/024/31.10.2017 (vezi facsimil), asociațiilor de proprietari care au câștigat procesul cu SC Apă Canal SA li se solicita următoarele:
- comunicarea datelor complete privind sediul, codul fiscal și numărul de înregistrare pentru fiecare asociație în parte;
- comunicarea înscrisurilor care constituie mandatul în baza căruia s-a întocmit și semnat de către fiecare asociație declarația de creanță;
- depunerea dovezii privind achitarea taxei judiciare de timbru de 200 de lei pentru fiecare asociație care solicita înscrierea în tabelul preliminar al creanțelor.
Deși toate asociațiile vizate au fost informate din timp despre această întrunire (Racu a trimis sms-uri președinților/administratorilor încă de pe 2 noiembrie sau i-a sunat personal), doar câteva din ele au răspuns prezent – aproximativ 12.
Când s-a pus problema achitării taxei judiciare de timbru de 200 de lei/asociație, reprezentanții multora dintre acestea au făcul pasul înapoi.
“Nu pot să înțeleg de ce nu fac pasul final asociațiile care au în mână o sentință favorabilă, o sentință care spune negru pe alb că au de recuperat o sumă de bani, nu banii lor, ci ai proprietarilor!!! Consider că sunt sabotați proprietarii, iar reprezentanții acestor asociații trebuie să răspundă în fața celor pe care îi reprezintă, și care le plătesc salariile, pentru că deja s-au cheltuit niște bani cu acest proces, iar acum se cramponează de plata unei taxe de 200 de lei. Ei spun că nu vor mai recupera niciodată prejudiciul, ăsta este pretextul lor, dar, mă întreb, oare cui fac jocurile acești președinți de asociații?!”, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, reprezentantul unei asociații care a îndeplinit solicitările administratorului judiciar al SC Apă Canal SA, parcurgând toate etapele sentineți civile.
Acesta a plecat scârbit de la întrunirea care s-a ținut la Biblioteca “Cosânzeana”: “Din păcate, din cauza lipsei de implicare a președinților, au de suferit proprietarii. Pe de altă parte, nici locatarii nu sunt interesați de activitatea pe care o desfășoară președinții și comitele executive alese. Este o indolență totală!”
Acesta este al doilea scandal între asociațiile de proprietari care au dat în judecată SC Apă Canal SA, în mai puțin de 2 luni (citește AICI și articolul: „Totul până la bani! Schismă între asociațiile de proprietari din Onești care s-au judecat cu Apă Canal!”
În 2014, Federația Asociațiilor de Proprietari Onești a dat în judecată SC Apă Canal SA după ce fostul operator de apă din oraș a decis să majoreze prețul la apă, la 6,63 lei/mc, în condițiile în care exista o hotărâre a Consiliului Local care stabilea că tariful trebuie să fie 4,99 lei/mc, acesta fiind de altfel și prețul aprobat de ANRSC.