Nu toate asociațiile de proprietari din Onești care au contestat în instanță prețul la apă practicat de SC Apă Canal SA, având câștig de cauză, au fost puse în drepturile de executare asupra vechiului operator de apă din oraș.

Federația Asociațiilor de Proprietari Onești, condusă de Gheorghe Racu (foto mare), a reușit să câștige în instanță procesul cu SC Apă Canal SA, dar numai 28 de asociații dintre cele 40 care au plecat la drum împreună acum mai bine de 2 ani își pot recupera banii plătiți în plus la apă.

Gheorghe Racu s-a arătat dezamăgit de faptul că 12 asociații nu mai doresc să plătească cheltuielile făcute de Federație în această speță, deși în unele cazuri este vorba despre niște sume ridicole.

“Noi am tot bătut drumurile pe la Bacău, iar acum, când oamenii (n.r. – președinții celor 12 asociații) s-au văzut cu sacii în căruță, nu vor să mai dea banii. Invocă tot felul de motive, că vezi-Doamne cum îi putem noi executa pe cei de la Apă Canal, că de unde mai putem noi să ne recuperăm banii și tot așa! Prin urmare, nici noi nu am pus aceste asociații în drepturile de executare”, ne-a declarat Gheorghe Racu.

Cele 12 asociații de proprietari ar fi avut de recuperat în total suma de 91.173 de lei (circa 20.000 de euro) reprezentând diferența dintre prețul la apă plătit față de cel aprobat de ANRSC și taxe de timbre judiciar.

Culmea este că aceste asociații au renunțat la orice șansă de a-și mai recupera acești bani (deși au câștigat procesul) nemaifiind de acord să plătească anumite cheltuieli legate tot de proces absolut derizorii, Asociația de Proprietari Tineretului nr. 8 având de dat doar 27,98 lei! (vezi facsimil 1)

Celelalte 28 de asociații care s-au judecat cu SC Apă Canal SA pe marginea prețului au de recuperate sume cuprinse între 500 și aproape 15.000 de lei. În total, a stabilit instanța, în dosarul civil nr. 134/32/2015, aceste 28 de asociații au de recuperate în total suma de 148.438 de lei (aproximativ 32.000 de euro) – vezi facsimil 2.

În 2015, Federația Asociațiilor de Proprietari Onești a dat în judecată SC Apă Canal SA după ce fostul operator de apă a decis să majoreze prețul la apă, la 6,63 lei/mc, în condițiile în care exista o hotărâre a Consiliului Local care stabilea că tariful trebuie să fie 4,99 lei/mc, acesta fiind de altfel și prețul aprobat de ANRSC.