UPDATE – 18.51: Reacția incredibilă a primarului din Tg. Trotuș, Adrian Forcoș, în criza apei: https://unupetrotus.ro/exclusiv-decizie-fara-precedent-luata-de-primarul-forcos-din-tg-trotus-in-criza-apei-nimeni-nu-se-astepta-la-asa-ceva/

UPDATE – 15.57: În urma publicării acestui articol, purtătorul de cuvânt al CRAB, Irina Ungureanu, ne-a contactat pe telefonul redacției și ne-a transmis următoarele: „Sistarea furnizării apei potabile în comuna Tg. Trotuș s-a făcut în urma notificării noastre din data de 4 ianuarie 2017, în care anunțam această măsură pentru data de 11 ianuarie. Măsura a fost amânată din cauza gerului”. UAT Tg. Trotuș figura la data de 4 ianuarie 2017 cu facturi emise și neachitate în valoare de 352.189 lei (aproximativ 80.000 de euro). Această datorie se împarte astfel: 245.108 de lei pentru punctul de consum Tg. Trotuș și 107.080 de lei pentru punctul de consum Viișoara.

Criza apei nu se manifestă doar la Onești, ci și 10 kilometri mai departe, în comuna Tg. Trotuș. De două zile locuitorii satelor Tg. Trotuș și Viișoara nu au apă potabilă la robinet, dar nicio autoritate nu le-a explicat motivul acestei sistări subite a furnizării apei.

Reporterii UNU PE TROTUȘ au încercat să afle un răspuns de la primarul comunei Tg. Trotuș, Adrian Forcoș, dar acesta nu a răspuns la telefon. Nici purtătorul de cuvânt al Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), Irina Ungureanu, nu a fost de găsit, în condițiile în care pe site-ul oficial al societății care administrează serviciile din domeniul apei potabile și apelor uzate menajere, meteorice și industriale din județul Bacău nu există nicio informație cu privire la acest aspect.

“Este o bătaie de joc ce ni se întâmplă, deja s-a depășit orice limită! S-a discutat că o să ne dubleze prețul la apă ca să putem acoperi datoriile existente și am fost de acord chiar și cu acest lucru, dar, se vede treaba, asta nu ne scapă de suferință! E clar că suntem luați de fraieri! Sunt curios ce va spune primarul în chestiunea asta, deși am impresia că și el s-a cam săturat de probleme astea cu apa, care au ajuns să ne mănânce zilele! Vai ș-amar de noi, într-o bună zi o să ne mănânce câinii!”, s-a revoltat una dintre cele aproximativ 2.000 de persoane care se descurcă cum pot să-și asigure necesarul zilnic de apă.

Mai mult ca sigur, nefiind vorba despre o avarie, locuitorilor din Tg. Trotuș le-a fost oprită apa de către CRAB, ca urmare a datoriilor pe care le are această UAT (Unitate Administrativ-Teritorială) față de compania băcăuană.

De altfel, sistarea apei în Tg Trotuș era prognozată pentru 11 ianuarie, doar că gerul năpraznic i-a împiedicat pe cei de la CRAB să ia această măsură, de teamă că le-ar putea îngheța și crăpa conductele. (vezi detalii aici: https://unupetrotus.ro/ce-e-rau-pentru-unii-e-bun-pentru-altii-cum-i-a-salvat-gerul-de-o-situatie-neplacuta-pe-locuitorii-din-tg-trotus-si-din-pargaresti/). Culmea este că acum este la fel de frig, dimineață înregistrându-se minus 17 grade Celsius!