Oneștenii sunt tot mai nemulțumiți de serviciile operatorului de salubritate din oraș  – compania bucureșteană Romprest – care nu mai ridică gunoiul zilnic, fapt pentru care ghenele devin neîncăpătoare, dar nici nu sunt interesați să pună în practică recomandările autorităților privind colectarea selectivă a deșeurilor.

Problema a apărut după ce operatorul de salubritate a schimbat graficul de colectare (detalii AICI), dar tocmai pentru ca să nu se mai adune atât de mult gunoi la ghenele tradiționale, în mai multe puncte din oraș au fost montate acele containere-clopot, unde oamenii ar trebui să arunce deșeurile reciclabile (pet-uri, sticle, hârtie, carton, ambalaje de tablă, plastic, etc).

Numai că acest lucru nu se întâmplă, în ciuda faptului că autoritățile au declanșat o campanie de informare în acest sens, pe gardul țarcurilor de gunoi fiind montate plăcuțe cu mesajul: “Stimați cetățeni, cu scopul de a nu mai aglomera containerele de colectare deșeuri menajere, vă rugăm să utilizați pentru colectarea deșeurilor reciclabile (plastic / metal; hârtie /carton; sticlă) recipientele tip <clopot> aflate în cel mai apropiat loc”.

“Eu prostie mai mare ca asta n-am auzit! Păi la anii mei – că acuș fac 80 de ani – crede cineva că mă plimb cu gunoiul prin oraș? Mulțumesc lui Dumnezeu că încă mai pot să cobor la colțul blocului să iau câte o pâine, unde să mă duce u cu pet-urile sau sticlele după mine? Poate cei tineri să țină cont de aceste recomandări, dar nu-i văd nici pe ei. Păi ei se adună seara la bancă și lasă o mizerie de nedescris, coji de semințe, cutii de bere, de suc, asta deși ghena e la doi pași. E o luptă cu morile de vânt”, a apreciat o bătrână.

“Ca să colectez gunoiul selectiv, ar trebui să am și în casă trei coșuri de gunoi, dar unde naiba să le țin, că apartamentele noastre sunt mici, am o bucătărie de câțiva metri pătrați, abia mă învârt prin ea. Nu știu care e cea mai bună soluție în acest caz, dar nici să stai cu munții de gunoaie sub geam la 35 de grade nu e normal! Nici nu pot să țin fereastra deschisă, atât de tare pute”, a comentat un bărbat la circa 50 de ani.

În multe incinte din Onești se întâlnește aceeași problemă, cu oameni nemulțumiți din cauză că angajații Romprest nu mai prestează zilnic. “Eu chiar nu înțeleg, oare de ce nu mai pot face o treabă pe care au făcut-o aproape 2 ani? Gunoiul trebuie ridicat zilnic, dacă asta se impune, nu-l pui pe om să umble cu plasa de gunoaie prin oraș, după containerele-clopot. Nici nu știu pe unde au fost puse, habar n-am. În toate incintele e problema asta, am discutat cu prieteni, și ei reclamă acest fapt. Trebuie găsită o rezolvare!”, a conchis bărbatul.

Oneștiul este una dintre localități membre ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Salubrizare) Bacău care și-au respectat toate angajamentele asumate în momentul în care s-a înscris în această asociație, asta în timp ce localități precum Moinești sau Dărmănești erau pe punctul de a provoca o adevărată criză a gunoiului, la nivelul județului Bacău.