ONEȘTIUL, îngropat în GUNOAIE! De ce sunt pline containerele, deși PLĂTIM MAI MULT pentru ridicarea și transportul deșeurilor menajere

1
3850

Cu toate că Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Onești este unul dintre cei mai serioși parteneri ai proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor – după cum a precizat în mai multe rânduri directorul executiv al ADIS, Bogdan Seto – în aceste zile se întâmplă ca mai toate containerele de gunoi din oraș să fie pline, deșeurile fiind lăsate de oameni și dincolo de gardurile care delimitează locul de depozitare.

De la an la an, oneștenii plătesc mai mulți bani pentru ridicarea și transportul deșeurilor menajere, însă acest serviciu pare să nu mai funcționeze la parametric optimi, în ultima perioadă.

În multe zone ale orașului – după cum ne-au semnalat mai mulți cititori, lucru care de altfel se poate vedea ușor cu ochiul liber – mașinile de gunoi ale Romprest nu au mai ajuns de zile bune.

În multe incinte, oamenii au ajuns să lase gunoiul chiar și dincolo de perimetrul de depozitare, împrejmuit cu garduri, în condițiile în care containerele sunt pline-ochi.

Până acum, la nivelul județului Bacău s-au consumat mai multe așa-zise crize ale gunoiului. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău a reclamat de fiecare dată faptul că mai multe UAT-uri nu-și plătesc facturile la gunoi, nivelul încasărilor Romprest fiind foarte scăzut.

În toate aceste ocazii, Bogdan Seto, directorul executiv ADIS, a menționat că UAT Onești este printre cei mai buni platnici, tocmai de aceea surprinde problema apărută în oraș, cu zeci de tone de gunoi care așteaptă să fie ridicate de oamenii de la Romprest.

“La noi în incintă nici nu mai știu când a fost ridicat gunoiul ultima dată! Este un miros insuportabil! Chiar aș vrea să aflu ce se întâmplă, fiindcă bani știu să ceară toți”, ne-a spus o doamnă care locuiește pe B-dul Republicii.

Legat de această problemă, city-managerul orașului, Bogdan Vasiloiu, ne-a declarat: “După punerea în funcțiune a stației de sortare, de transfer și de compostare de la Onești, s-a trecut practic la următoarea etapă din contract, și anume colectarea selectivă a deșeurilor de către operator. Acest disconfort a apărut ca urmare a faptului că graficul de ridicare a deșeurilor s-a modificat. Astfel, în partea de sus a orașului deșeurile se ridică în zilele de luni, miercuri și vineri, iar în cealaltă jumătate se colectează marțea, joia și sâmbăta.

Într-adevăr, au apărut probleme în anumite zone de colectare, în special în partea de sus a orașului, unde populația este mai densă. Dar la acest aspect se lucrează acum.

Pe de altă parte, populația trebuie să conștientizeze că o colectare selectivă a deșeurilor reciclabile rezolvă din capul locului această problemă. De aceea au apărut și acele containere-clopot de colecare selectivă.

Conform planului de management al deșeurilor, 30-40 la sută din volumul total este reprezentat de deșeuri reciclabile, și anume pet-uri, ambalaje de carton ori de tablă, sticle. Acestea produc un volum însemnat, fiindcă deșeurile menajere înseamnă mai mult greutate.

Este o perioadă de tranziție, dar o să desfășurăm și noi o companie de informare a populației pentru a conștientiza ce presupune colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile, care sunt avantajele acestui sistem. Dacă fiecare cetățean ar depozita plasticul la plastic, hârtia la hârtie și tot așa, la containerele-clopot, atunci nu s-ar mai crea disconfortul din aceste zile. Repet! Gunoiul care face volum sunt ambalajele, pet-urile, sticlele. Eliminându-le separat, cantitatea de gunoi de la ghenele clasice ar scădea semnificativ și nu ar mai necesita colectarea zilnică.

Pe de altă parte, trebuie avut în vedere unde se mai pot amplasa acele containere-clopot, care sunt foarte mari. Lucrăm cu cei de la Romprest pentru identificarea de noi puncte unde să amplasăm acele clopote, dar, cum spuneam, populația trebuie să conștientizeze că dacă va depozita deșeurile reciclabile la acele containere-clopot, cantitatea de gunoi ar scădea la jumătate”.

Comentariile sunt închise.