Șoferul român care s-a ales cu dosar penal după ce a circulat pe drumurile publice cu o mașină înmatriculată în Suedia, având numerele M…E PSD, are un corespondent în Onești, județul Bacău.

În timpul ce lui Răzvan Ștefănescu, românul stabilit în Suedia care a venit acasă, în vacanță, cu o mașină cu numerele personalizate M..E PSD, polițiștii rutieri i-au reținut plăcuțele și i-au făcut chiar și dosar penal, la Onești, de ani buni, o mașină înmatriculată în aceeași țară scandinavă circulă fără probleme și nimeni nu s-a gândit că șoferul acesteia ar trebui amendat.

Un om de afaceri din Onești conduce și el o mașină înmatriculată în Suedia, având de asemenea numere preferențiale, la fel ca Răzvan Ștefănescu. Doar că nu a întâmpinat nicio problemă în trafic. Asta în condițiile în care circulă cu mașina (marca BMW seria 5) astfel înmatriculată de ani de zile. Atât doar că numărul ales de oneștean – SPEO – nu are o conotație care să lezeze într-un fel sau altul, fiind cel mai probabil numele firmei pe care acesta a administrat-o sau o administrează în continuare. De altfel, mulți oneșteni care nu-l cunosc decât din vedere pe respectivul om de afaceri i-au atribuit acest nume. Neștiind cum îl cheamă, îi spun, simplu, “Speo”.

Pe de altă parte, potrivit Agenției Suedeze pentru Transporturi, plăcuțele personalizate sunt valabile pentru a călători în afara granițelor Suediei.

Proprietarii plăcuțelor personalizate trebuie să le aibă și pe cele originale pentru a le putea schimba, în cazul în care țara în care se află nu le acceptă pe cele personalizate.

Țările în care se află șoferii decid ce fel de vehicule au voie să călătorească în țările lor”.

Directorul adjunct al Direcției Rutiere, comisarul șef de poliție Andrei Lință, a explicat că toate măsurile luate împotriva lui Răzvan Ștefănescu după ce s-au informat la autoritățile suedeze cu privire la acest aspect. Autovehiculul a mai fost oprit pe teritoriul României pe raza a trei județe – Hunedoara, Dolj, Olt – și pe raza Municipiului București. Dreptul la libera circulație al cetățenilor europeni pe teritoriul UE nu poate fi îngrădit, de aceea, până la finalizarea și stabilirea împrejurărilor nu am dispus nicio măsură. După primirea unui răspuns de la autorităților suedeze, IGPR a transmis prin Direcția Rutieră o informare către structurile de poliție teritoriale pentru realizarea elementelor constitutive ale infracțiunii de conducere a unui vehicul ale cărui plăcuțe de înmatriculare au fost retrase sau a unui autovehicul înmatriculat în alt stat, dar care nu are drept de circulație în România”, a spus Lință.