Familiile și persoanele singure, cetățeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistență socială. Venitul minim garantat se asigură prin acordarea ajutorului social lunar, în condițiile prevăzute de Legea nr. 416/2001.

Bacăul ocupă pe locul al doilea în ţară după numărul de beneficiari aflaţi în plată cu venit minim garantat, conform unui raport al Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială.

În luna iunie 2018, nu mai puțin de 10.180 de persoane din județul Bacău au primit acest sprijin de la stat pentru supravieţuire, suma totală plătită către aceştia fiind de 2,8 milioane de lei, suma medie fiind de 279 de lei.

Numărul persoanelor din județul Bacău beneficiare ale acestei forme de protecție socială a fost și mai mare, dar 933 dintre ele au fost suspendate din plată în aceeaşi lună, se mai arată în statistica Agenției de Plăți și Inspecție Socială.

Dintre toate localitățile din județul Bacău, municipiul Moineşti are cei mai mulţi beneficiari ai venitului minim garantat – 437, urmat de comuna Stănişeşti – 380 şi de comuna Ungureni – 344.

Dolj este primul judeţ în acest top, cu 12.381 de beneficiari în plată. (sursa: ziarulevenimentul.ro)