Reabilitarea podului peste râul Trotuș de la ieșirea din Onești către Bacău/Tg. Ocna se impune imperios, dat fiind starea de degradare avansată în care se găsește acest obiectiv, însă nu este foarte clar ce bani sunt necesari pentru executarea lucrărilor.

Din amendamentul făcut la Legea bugetului de stat pe anul 2017 de grupul parlamentarilor liberali din județul Bacău, reiese că suma necesară pentru reabilitarea podului peste râul Trotuș ar fi de aproape 5 milioane de euro (mai precis 22.500.000 de lei).

La vremea publicării acestei informații de către reporterii UNU PE TROTUȘ, o parte dintre cititorii noștri s-au arătat contrariați de valoarea ridicată a lucrărilor de reabilitare. Cu 5 milioane de euro se poate face unul nou (n.r. – un pod), nu să se repare unul vechi! Sau cu puțin mai mult de atât! Dar se pare că peste câțiva ani o să trecem Trotușul cu bacul”, remarca Marian Partene.

La puțin timp după ce amendamentul parlamentarilor liberali din județul Bacău a fost respins, a apărut o nouă variantă pentru reabilitarea podului peste râul Trotuș, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Numai că suma necesară este mult mai mică, de numai 8.000.000 de lei, ceea ce înseamnă nici măcar 2 milioane de euro. Între prima sumă vehiculată și aceasta este o diferență de aproape 3 milioane de euro!

“Pe mine nu mă mai miră nimic, vă zic sincer! Bine, ar trebui cineva să întrebe cum s-a ajuns la sumele astea, să verifice documentația. Nu se poate ca pentru aceeași lucrare diferența de costuri să fie atât de mare, vorbim de 3 milioane de euro, ce Dumnezeu! Dar asta e România!”, a comentat un fost inginer  în construcții, care a mai precizat că a doua sumă i se pare mai apropiată de adevăr, deși “s-ar putea să nu fie de ajuns”.

Podul peste râul Trotuș se prezintă astăzi într-o stare deplorabilă, după ce o porțiune importantă din pietonalul podului s-a desprins și a căzut în apă. Autoritățile au impus mai multe restricții de circulație pe pod, de viteză și de gabarit.