Podul peste râul Trotuș  a ajuns în ultimul hal, din cauza fragilității sale fiind nevoie de luarea mai multor măsuri de securitate, printre care împrejmuirea cu garduri metalice a zonei pietonale care riscă să se prăbușească și impunerea unor restricții de circulație privind viteza și tonajul autovehiculelor care tranzitează acest obiectiv.

În ciuda nenumăratelor intervenții făcute la centru și a răspunsului favorabil oferit de Ministerul Transporturilor cererii Primăriei Onești de a prelua în administrare podul peste Trotuș de la ieșirea din oraș spre Bacău, în vederea reabilitării, se pare că lucrările de modernizare ale podului nu vor începe prea curând.

Guvernul nu a prins în bugetul pe 2017 și lucrările de reabilitare ale podului peste Trotuș, pe care Primăria Onești este clar că nu își permite să le susțină, nici acum, nici peste o mie de ani, din bugetul propriu. Vorbim de o sumă colosală – a 22.500.000 de lei (circa 5.000.000 de euro!!!).

Interesant este că amendamentul privind modernizarea podului peste râul Trotuș a fost introdus de grupul de parlamentari liberali (Daniel Fenechiu, Ionel Palăr, Tudorița Lungu), și nu de cei ai PSD, care sunt majoritari în județ și este de presupus că știau cel mai bine problema, primarul Oneștiului fiind colegul lor de partid.

În motivarea respingerii amendamentului se menționează faptul că sursa de finanțare precizată de inițiatori nu este sustenabilă. Fenechiu, Palăr și Tudorița Lungu au propus ca suma necesară reabilitării podului peste Trotuș să se procure prin diminuarea fondurilor de la Ministerul Finanțelor Publice.

“Pentru mine este clar, nu o să se facă nimic la podul ăsta până nu o să se dărâme! Așa e nația asta, cine știe ce interese politice sunt și aici! Am citit și eu, ca tot omul, la dumneavoastră în ziar că Primăria Onești a făcut toate demersurile privind repararea podului, iar acum aflu că a picat totul. Dumnezeu mai înțelege ce se întâmplă în țara asta!”, a comentat un oneștean.

Pentru că podul peste râul Trotuș se află într-o stare avansată de degradare, în curând s-ar putea impune noi restricții drastice privind utilizarea acestuia. “O să se ajungă să meargă pe el doar pietonii și biciliștii, parcă văd!”, a conchis oneșteanul.