Tariful de bază pentru utilizarea parcărilor de reședință de pe raza orașului, majorat cu 300% (de la 60 de lei la 200 de lei/an/loc de parcare) în ședința din 27 decembrie în care s-au stabilit taxele și impozitele pe anul în curs în municipiul Onești, va rămâne pentru moment la aceeași valoare, deși primarul Nicolae Gnatiuc avansase o sumă mai mică.

Taxa de parcare din Onești va rămâne la valoarea actuală – 200 de lei/an/loc de parcare, după ce consilierii puterii și cei ai opoziției nu au reușit să cadă de acord asupra valorii pe care ar trebui să o aibă această taxă, care a făcut atâta vâlvă în oraș, de la începutul anului.

Primarul Nicolae Gnatiuc a admis că majorarea taxei de parcare de la 60 de lei la 200 de lei/an/loc de parcare “a fost o greșeală pe care mi-o asum, admit că a fost propusă o taxă destul de mare și oarecum nejustificată. De aceea propun să scădem valoarea acestei taxe la 150 de lei, din acești bani urmând ca DPP (n.r. – SC Domeniul Public și Privat SA, societatea care administrează locurile de parcare din Onești) să amenajeze și să monteze și acele blocaje prin care cetățenii care își rezervă locul de parcare să aibă garanția că nu-și găsesc acel loc de parcare ocupat de alt vehicul”.

Edilul-șef al orașului a explicat și cum s-a ajuns la această valoare. “Necesitatea majorării taxei a rezidat în necesitatea creșterii veniturilor publice, venituri care urmează să asigure resursele financiare necesare efectuării investițiilor, inclusiv retrasarea și reinscripționarea parcărilor existente, crearea unui sistem de afișaj local pentru fiecare parcare, afișaj care să reflecte în orice moment situația locurilor de parcare libere și a celor rezervate, alocarea de resurse umane pentru urmărirea aplicării regulamentului de parcare existent, înființarea poliției locale precum și soluționarea diferendelor apărute între ocupanții parcării”, se arată în expunerea de motive a primarului.

Totodată, primarul a mai precizat că “din cei care ziceau că au locuri de parcare rezervate și pe care le blocau cum vroiau, s-a constatat că nici jumătate nu plăteau la Primărie. Dar dacă vreți să acționăm politicianist, atunci sunt de acord ca de la anul să eliminăm de tot această taxă! Să fie parcarea gratis, să nu mai aibă nimeni locul rezervat!”, a replicat Gnatiuc, în momentul în care consilierii liberali au venit cu amendamentul ca valoarea taxei de parcare să fie stabilită la 80 de lei/an/loc de parcare.

“Este o valoare prea mică, nu-mi pot însuși acest amendament, fiindcă gestionarea acestui serviciu implică și costuri, v-am explicat mai devreme”, a mai spus Gnatiuc.

Reprezentantul Asociației Repcaș, care a atacat în contencios administrativ proiectul în urma căruia taxa de parcare a crescut cu 300% față de anul trecut, a spus că în Bacău nu se plătește nicio taxă de parcare, am casă acolo, știu ce spun”. Ghiță Racu, președintele Federației Asociațiilor de proprietari din Onești, a încercat să negocieze valoarea taxei de parcare ca la piață, propunând mai întâi o sumă, după care a avansat o sumă mai mică. “Noi nu suntem de acord ca această taxă să fie mai mare de 120 de lei! Cât pot să coste acele blocaje?! Și de ce să le facă DPP-ul, nu mai bine și le face fiecare cum crede el? Să fie taxa 100 de lei, și chestiunea blocajelor să rămână în grija celor care își rezervă locurile de parcare!, a intervenit acesta.

“Nu sunt de acord să apară pe domeniul public șapte tipuri de blocaje, unul mai mic, unul mai mare, unul galben, altul mov, după cum vrea fiecare! Să existe disciplină!”, a replicat Gnatiuc.

Un punct de vedere interesant a avut independentul Gelu Panfil: “Trebuie avut în vedere că această taxă este una facultativă, adică cine vrea o plătește, cine nu, nu! Eu, de exemplu, nu am locul de parcare rezervat și trăiesc în bună comuniune cu vecinii. Valoarea de 150 de lei/an/loc de parcare mi se pare potrivită, dacă se vor face investițiile amintite, mă refer la acele blocaje care securizează locurile de parcare, dar și la celelalte.”

Racu a punctat că ar fi bine ca “taxa să fie de 80 de lei, de fapt noi atâta am solicitat, și montarea blocajelor să fie facultativă”.

Într-un final, după alte câteva luări de cuvânt, consilierii locali au respins ambele plângeri prealabile (și cea formulată de avocatul Nicolae Enache, și cea a Asociației Repcaș – citește DETALII despre aceste plângeri AICI și AICI).

Pentru ca valoarea taxei să scadă de la 200 de lei la 150 de lei/an/loc de parcare, ar fi trebuit că plângerea formulată de Asociația Repcaș să fie admisă în parte, dar pentru asta era nevoie de votul a 2/3 din numărul consilierilor locali prezenți în sală, ceea ce nu s-a întâmplat.

Consilierii PSD, ALDE (Emil Lemnaru, Alina Herghelegiu, Crenguța Călin-Ghioc, Florin Ostache, Marian Moraru, Florin Rădulescu, Loredana Antohe, Laura Abageru, Mihaela Bădic-Geaboc) și Gelu Panfil au votat pentru ca plângerea Asociației Repcaș să fie admisă în parte, ceea ce ar fi însemnat reducerea taxei. Consilierii PNL (Ciprian Zarzu, Gheorghe Ene, Constantin Florian, Constantin Lazăr), care propuseseră ca taxa să scadă la valoarea de 80 de lei – amendament respins – și consilierii PSRo (Sorin Roșca și Mircea Agapi) au votat împotrivă.

Ceea ce înseamnă, până una-alta, că taxa de parcare în Onești va rămâne la valoarea stabilită în decembrie 2017, și anume 200 de lei/an/loc de parcare.