Cea mai mare unitate spitalicească de pe Valea Trotușului – Spitalul Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești – urmează să fie reabilitat termic în perioada următoare, după ce autoritățile oneștene sunt pe punctul de a obține o finanțare europeană nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în valoare de peste 6 milioane de euro.

Reabilitarea termică a Spitalul Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești presupune o investiție complexă, nu doar simpla anvelopare a pereților exteriori ai corpului principal. Iar cu puțin noroc, după cum ne-a precizat directorul economic al unității, Gelu Nicolcea, lucrările s-ar putea extinde și asupra clădirii maternității.

Vor fi înlocuite centrala termică a spitalului cu toate sistemele aferente, toate caloriferele din clădire și vor fi instalate baterii sanitare noi, cu senzori, pentru a se reduce consumul de apă.

Totodată, în cadrul lucrărilor de reabilitare termică va fi înlocuită toată tâmplăria termopan (un audit energetic efectuat recent a demonstrat că actuala stolărie termopan nu este conformă cu standardele impuse în cazul unei unități spitalicești” – a amintit Gelu Nicolcea), se vor monta panouri solare fotovoltaice (pentru necunoscători, acestea transformă radiația solară în energie electrică), iar iluminatul interior va fi asigurat cu becuri de tip LED, mult mai economice.

Nu în ultimul rând, se vor realiza lucrări de hidroizolație asupra acoperișului.

Valoarea totală a proiectului este de 28,325 milioane de lei, din care contribuția Primăria Onești este de 600.000 de lei (bani din care au fost realizate studiul de fezabilitate și expertiza tehnică).

“Suntem în faza în care urmează să primim punctajul proiectului, funcție de care se va face prioritizarea la accesarea fondurilor. Mai pe înțelesul tuturor, suntem în preajma semnării cererii de finanțare. Urmează după aceea licitația pentru desemnarea consultantului care va implementa proiectul (n.r. – consultantul se ocupă de achizițiile de materiale, de organizarea licitației pentru desemnarea constructorului, etc.). După estimările noastre, lucrările ar putea începe spre sfârșitul trimestrului IV al acestui an”, ne-a mai declarat directorul economic al spitalului.

“De departe, acesta este cel mai mare proiect de investiții din ultimii 28 de ani din Onești, care va contribui într-un mod consistent la creșterea calității actului medical în unitatea noastră spitalicească. Prin acest proiect, demonstrez că se poate. Cu perseverență și determinare, voi demonstra oneștenilor că ceea ce am promis în 2016 se va realiza. O altă investiție majoră, care a intrat în linie dreaptă, este reabilitarea podului de peste râul Trotuș, un proiect pentru care există deja finanțare și se află în stadiul de achiziție publică, pe SEAP”, ne-a declarat primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc.

La spitalul din Onești au fost realizate, în ultimii ani, mai multe investiții. Compartimentul Primiri Urgențe (CPU) a fost construit de la zero (proiectul a fost inițiat de fostul primar Laurențiu Neghină și s-a finalizat în timpul administrației Gnatiuc), iar mai multe secții au fost modernizate.

Sursa: onestionline.ro