Faptul că a concurat la o categorie superioară de greutate – ceea ce nu mulți ar fi îndrăznit – și perioada totuși prea scurtă de pregătire și-au spus cuvântul în cazul pugilistului oneștean Vitalie Mîrza, care a trebuit să se recunoască învins în meciul cu triplul campion național Cătălin Cristea (Târgoviște).

Chiar dacă nu mai urcase în ring într-un meci oficial de doi ani, Vitalie Mîrza nu a avut nici cea mai mică ezitare atunci când maestrul Relu Auraș i-a propus să boxeze la Cupa României pentru seniori, care a avut loc la Bacău în perioada 5-7 aprilie.

Calificat direct în finală, Vitalie a avut de înfruntat un adversar extrem de puternic, nimeni altul decât campionul național al ultimilor trei ani la categoria 91 de kilograme, târgovișteanul Cătălin Cristea. Cu o zi înainte, Cristea dăduse de pământ, la propriu, cu băcăuanul Ionuț Strătinaru, pe care l-a făcut KO în repriza I.

Încă din acel moment a fost clar pentru toată lumea că Vitalie va avea o misiune foarte dificilă contra lui Cristea. În fața lui Cristea, oneșteanul a plecat, din start, cu două mari dezavantaje: greutatea inferioară (82,5 kilograme față de 91), și lipsa pregătirii (oneșteanul s-a antrenat mai intens, ca pentru un meci oficial, doar în ultimele două săptămâni de dinaintea confruntării).

Meciul a fost echilibrat în cea mai mare parte a timpului, până când Vitalie, epuizat ca urmare a efortului depus, nu a mai reușit să-și pună adversarul în dificultate. Pe de altă parte, spre final nici târgovișteanul nu a mai izbutit mare lucru, epuizat la rândul său, dar și-a conservat avantajul luat până atunci. S-a terminat 3-2 în favoarea lui Cristea, cel mai strâns verdict indicat de arbitri din toate cele 10 meciuri ale galei finale.

Reporter: Cum descrii meciul și evoluția ta?

Vitalie Mîrza: A fost un meci greu, s-au simțit kilogramele în plus ale adversarului și timpul scurt de pregătire în cazul meu. Nu poți fi sută la sută pregătit pentru un astfel de meci, cu un campion național, în numai două săptămâni și jumătate de pregătire. Cristea mi s-a părut un adversar puternic, avea de toate, tehnică, forță. Chiar și așa, dacă eram foarte bine pregătit, eu zic că-l băteam. El a luat prima repriză, eu pe a doua, iar în ultima repriză a fost puțin peste mine eu acuzând oboseala.

Adversarul te-a surprins cu ceva în mod deosebit?

A fost un upercut de stânga pe care l-am încasat direct în ochi, dar mi-am revenit. Pe de altă parte, am avut și eu o șansă să-l fac KO, în repriza a doua, cu un croșeu de dreapta, dar nu mi-a intrat cum ar fi trebuit.

Ce urmează?

Centura de Aur (n.r. – va avea loc la Iași în perioada 9-16 mai și va constitui criteriu de calificare pentru Campionatele Europene de la Kiev), unde cu siguranță voi boxa la categoria mea de greutate, 81 de kilograme. Până atunci voi sta mai mult la Bacău unde mă voi pregăti alături de maestrul Auraș, Nicu Cara și de Abladin Ferodin. Îmi doresc foarte mult să ajung la Europene, dar obiectul meu principal este Olimpiada din 2020, de la Tokyo. Atunci voi avea 34 de ani, vârsta maturității sportive depline. Până atunci însă, țin să le mulțumesc prietenilor care mi-au fost aproape și la fața locului, și de la depărtare încurajându-mă și sprijinindu-mă tot timpul.

Rezultatele complete:

  • Categoria 46-49 kg: Dragoș Manu (Buzău) l-a învins cu 4-1 pe Adrian Mihalache (Rovinari);
  • Categoria 52 kg: Sebastian Arbuz (Bacău) a câștigat prin abandon în prima repriză în fața lui Gabriel Ștefan (Târgoviște);
  • Categoria 56 kg: Sergiu Moraru (Zalău) s-a impus prin abandonul în repriza I a lui Alexandru Căpățână;
  • Categoria 60 kg: Răzvan Andeiana (Dinamo Buc.) a câștigat prin abandon în repriza I în fața lui Cosmin Popa;
  • Categoria 64 kg: Alexandru Cuciureanu (Bacău) l-a învins pe Alexandru Popescu (Dinamo) prin KO în repriza I;
  • Categoria 69 Kg: Nicușor Ciobanu (Bacău) s-a impus cu 4-1 în fața lui Adrian Zgavorogea (Bacău);
  • Categoria 75 kg: Marius Dumitru (Mioveni) a dispus cu 4-1 de Vlad Miron (Cluj);
  • Categoria 81 Kg: Alberto Biro a câștigat, scor 5-0, în fața lui Adrian Ciobanu (Slatina);
  • Categoria 91 Kg: Cătălin Cristea (Târgoviște) s-a impus la limită, 3-2, în jocul cu Vitalie Mîrza (Bacău);
  • Categoria +91 kg: Adrian Poputea (Zalău) l-a învins, 5-0, pe Ionel Osvat (Oradea).