Peste 50 de copii din Onești învață, prin joc, tot felul de lucruri interesante în cadrul unor cursuri care constau în diverse proiecte specifice fiecărei vârste ce folosesc elemente din știință, matematică, fizică, mecanică, robotică și programare.
“I am Robbie” este un program educațional pentru copii, care a fost dezoltat în Onești acum câteva luni. Peste 50 de copii asimilează în prezent noțiuni de matematică, fizică și comunicare prin activități practice, cu sprijinul unei echipe de specialiști, utilizând metode și materiale didactice moderne. Este un loc prietenos, pe care copiii îl iubesc deja, fiind și ușor de găsit: pe strada Emil Rebreanu nr. 3, lângă Hotel Trotuș.
În București, interesul față de aceste programe educaționale este atât de mare încât a depășit în intensitate până și bătălia pentru locurile din grădinițele de stat! Asta deși prețul unui singur laborator este mai mare chiar și de trei ori față de Onești!
De ce este benefic pentru un copil să ia parte la astfel de laboratoare?
Până să vorbim despre ceea ce învață ei acolo, trebuie să subliniem componenta distractivă a lecțiilor. Copiilor le place să se joace cu piese LEGO, iar atunci când se folosește această pasiune în scop educațional, cu seturi LEGO și programe adaptate fiecărei categorii de vârstă, copiii uită că învață. Tratează totul în joacă, dar mintea lor asimilează informații și cunoștințe noi cu mare ușurință!
“Laboratoarele au o durată de o oră și jumătate, dar copiii sunt efectiv captivați de ceea ce fac, nu-i mai interesează de nimic altceva. Nu există un mod mai bun de a învăța decât de a învăța prin joacă. Laboratoarele noastre sunt o oportunitate pentru copii de a crea modele LEGO pe care învață apoi să le programeze”, a explicat profesoara de informatică Carmen Melinte, de la Colegiul Național “Grigore C. Moisil”, colaboratoare în cadrul proiectului “I am Robbie”.
La Onești, sunt cursuri structurate pe trei categorii de vârstă: 3+, 6+ și 10+ (ani). Beneficiile laboratoarelor sunt vaste: copilul își dezvoltă o pasiune inteligentă; va căuta joaca activă, în locul calculatorului; va învăța din plăcere, nu pentru că “așa trebuie”; se va pregăti pentru o carieră de viitor; își va face noi prieteni, dar cu aceleași preocupări de calitate; va învăța cum să găsească soluții în mod creativ; va învăța să creeze, mai degrabă decât să adopte tehnologii.
Desigur, toate aceste cunoștințe noi – dacă și le va dezvolta ulterior – îl pot ajuta să devină un foarte bun specialist în domeniul IT. Ceea ce nu e puțin lucru, dimpotrivă. Se știe că în sectorul IT sunt printre cel mai mari salarii din România. De pildă, salariul pentru un programator entry-level într-o companie de top pornește de la 800-1000 de euro, iar după 3-5 ani poate ajunge la un nivel de 2.000 de euro sau chiar mai mult.
“Stimularea creativității copilului este esențială, iar cursurile de robotică fix asta fac, ajută la dezvoltarea capacității intelectuale, copiii învață să aibă o gândire structurată, ceea ce este de fapt viitorul. Unde mai pui că un programator IT nu mai este legat de un birou, de un loc anume, este de ajuns să aibă un laptop și internet că poate lucra de oriunde”, ne-a declarat profesoara Cristina Buzatu, de asemenea cadru didactic al Colegiului Național “Grigore C. Moisil” și membru al echipei “I am Robbie”.
Și adulții au locul lor bine definit în cadrul proiectul “I am Robbie”. Pentru ei sunt gândite diverse programe practice de utilizare a calculatorului. De pildă, ca noutate în Onești există un program – Digital Marketing Tools – care se adresează în special micilor întreprinzători care doresc să învețe să-și promoveze singuri afacerea în mediul online și offline.