384 de deputați ai Parlamentului European, dintre cei 549 prezenți, au votat în favoarea renunțării la schimbarea orei de două ori pe an, astfel încât ora de iarnă (după care mergem acum) să fie valabilă tot anul.
Disconfortul fizic creat de schimbarea orei de două ori pe an şi rezultatele unor studii care arată că economia de energie este sub nivelul scontat ar putea determina oficialii europeni să elimine schimbarea orei în statele membre. Rezoluţia a fost votată deja de majoritatea deputaţilor europeni, urmând ca statele membre să fie de acord să o adopte, informează adevărul.ro.
Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat acest sistem (două fusuri orare pe parcursul unui an), în 1916. Scopul a fost economisirea rezervelor de cărbune necesare producției de război.
În România, ora de vară a fost reintrodusă în 1979. Atunci s-a stabilit că în ultima duminică din martie, românii să-și dea ceasurile cu o oră înainte.
Dacă cele 28 de state membre ale Uniunii Europene nu vor adopta rezoluția în timp util, în ultima duminică a lunii martie ar urma să revenim la ora de vară.