Un pădurar din Dofteana a descoperit la marginea pădurii, într-un punct cunoscut de localnici sub numele de Păcurița, un urs prins într-un laț. Pădurarul împușcase un mistreț, după ce acesta provocase pagube importante în culturile agricole, când a auzit un zgomot venind din punctul respectiv. Când s-a apropiat și a văzut ursul prins în laț, a dat imediat alarma, relatează realitateadebacau.net.
Nu se știe cât timp a agonizat animalul în lațul care, din spusele primarului localității, ar fi fost instalat de persoane rău-intenționate, neidentificate deocamdată, disperate însă de faptul că sălbăticiunile coboară tot mai des din pădure, în căutare de hrană, și provoacă distrugeri însemnate în gospodăriile în care dau iama după mâncare.
Din fericire, animalul nu a fost rănit, și a putut fi eliberat în pădure.
„În dimineața aceasta, la ora 08.00 Inspectoratul de Jandarmi Județean a fost sesizat cu privire la faptul că în localitatea Dofteana (zona Parcului Dendrologic) se află un urs prins în laț.
La fața locului au fost trimise efective din cadrul unității în vederea asigurării măsurilor specifice de protecție a cetățenilor din zonă, împiedicarea pătrunderii unor persoane în apropierea ursului, precum și pentru izolarea locului.
Echipe de intervenție din cadrul administratorului fondului de vânătoare, precum și ai Direcției Sanitar Veterinare Bacău au acționat pentru tranchilizarea animalului și salvarea acestuia.
Atragem atenția asupra faptului că potrivit legii 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic practicarea vânătorii cu lațul constituie infracțiunea de braconaj, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Întrucât prezența ursului este tot mai des semnalată în anumite zone de munte, localități, gospodării, Jandarmeria le transmite cetățenilor o serie de recomandări folositoare pentru a preveni incidentele nedorite și pentru a evita producerea unor situații periculoase:
În situația în care este semnalată prezența unui urs, vă recomandăm:
– Să vă adăpostiți în locuinţe sau alte spaţii care vă asigură protecţia;
– Să nu vă apropiați de el pentru a face fotografii;
– Să nu îl hrăniți;
– Să nu aruncați cu pietre sau alte obiecte;
– Să faceți zgomot, gălăgia sperie ursul și astfel poate fi ținut la distanță;
– Să nu vă bazați că este suficientă distanță până la urs și să vă îndepărtați de el;
– Să vă păstrați calmul și să nu fugiți;
Important: Solicitați sprijinul jandarmilor apelând numărul unic pentru apeluri de urgență 112„, se arată într-o informare a Inspectoratului de Jandarmi Bacău.
(foto: realitateadebacau.net, Inspectoratul de Jandarmi Bacău)