Chiar și așa, consilierii oneșteni au respins inițiativa cetățenească privind reducerea la 3,76 lei a taxei de salubrizare, de frica unor sancțiuni deocamdată doar presupuse.

Tichetele de cântărire și formularele de descărcare a deșeurilor reziduale emise, semnate și ștampilate de către reprezentanții Depozitului de Deșeuri Municipale Bacău, prezintă, negru pe alb, cantitățile de gunoi colectate de Romprest de la populația Oneștiului, pe primele două luni ale anului.

Potrivit acestor documente, în ianuarie s-au colectat 328,72 tone de gunoi (Romprest și-a intrat în pâine începând cu data de 11 ianuarie), în timp ce în februarie populația Oneștiului a produs 527,19 tone de deșeuri reziduale. Cum prețul reieșit în urma licitației privind serviciul de colectare și depozitare a gunoiului este de 224,3 lei/tonă, rezultă că în schimbul serviciului prestat de Romprest în luna ianuarie, Primăria Onești ar fi trebuit să vireze în conturile ADIS Bacău suma de 73.730 de lei. În realitate însă, administrația locală a plătit mult mai mult – 220.000 de lei! Așa au stat lucrurile și în luna următoare, când în loc de 118.248 de lei, Primăria Onești a achitat 330.000 de lei.

Chiar dacă au fost de acord cu toții că nu este în regulă ceea ce se întâmplă, consilierii oneșteni au respins cu majoritate de voturi proiectul de hotărâre inițiat de Laurențiu Neghină, venit în urma unei inițiative cetățenești. “Trebuie văzut ce e de făcut, am putea să atragem sancțiuni drastice asupra municipalității. Nu e de joacă cu așa ceva”, au comentat unii dintre aleși.

Dacă ritmul de plată va rămâne același până la sfârșitul anului – ceea ce este mai mult decât plauzibil – reiese faptul că numai UAT Onești va ajunge să achite gunoiul pe care Romprest îl ridică la nivelul tuturor celor 65 de localități membre ale ADIS Bacău.

De menționat este faptul că pe lângă sumele încasate conform datelor de mai sus, agenții economici (circa 1.600 numai în Onești) sunt puși să plătească automat un metru cub de gunoi (130 de lei), deși unii dintre ei nu aruncă la coș mai mult de câteva coli de hârtie A4.

Ceea ce nu e clar este unde ajung banii rezultați din această diferență, fiindcă Romprest nu poate încasa mai mult decât ceea ce este în acte.