Știu precis că oricât de bine intenționați ar fi unii sau alții dintre politicieni, SISTEMUL îi va subjuga. Iar ei, mai departe, ne vor subjuga pe noi. De aici ar trebui să plece orice discuție civilizată cu privire la alegeri.

De câteva zile, întâlnim pe stradă niște cetățeni veniți parcă din altă lume. Pot fi identificați ușor de către oricine. Sunt spilcuiți ca nimeni alții, n-au pic de sudoare în susul frunții și umblă în suită. Poartă ceasuri scumpe la mână, costumele le sunt croite din cea mai fină stofă, iar în picioare au pantofi high class, care costă cât trei salarii de-ale noastre (ca să fiu indulgent). Nu-i vedem des, pentru că în restul timpului (între alegeri) conduc mașini cu motor de trei litri, din spatele geamurilor fumurii, a naibii de bine gândite.

Bun. Iată-i acum printre noi! Ne opresc din drumul nostru cu îndrăzneală șmecherească și ne invită să le ascultăm discursul. Noi stăm, că unde dracu’ să ne ducem, că muncă n-avem, copiii ni-s plecați afară, portofelu-i gol… “Facem, dregem, noi, numai partidu’ nostru vă …”. În general, câte-n lună și în stele. Bă, ești nebun?!

Mai târziu, când dăm colțul, la Alimentara, alt grup, din același aluat, ne prezintă lucruri cam tot la fel, dar fix pe dos. V-ați prins, da?

Nu mai ai loc de ei pe nicăieri. Pliante, afișe, țaca-paca. Toți tropăie de colo-colo, și neghează câte un dicton, un crez, o de-aia tristă (bărbații știu de ce!). Zău că-ți vine să-ți iei câmpii!

Dar indivizii de mai sus au tratament pentru fiecare. Nu sunt doar zâmbitori, amabili și cinici (pentru cine cunoaște). Când e să se ia de guler unii cu alții, păi se iau! Caută chichițe de tot felul, fiecare urmărește să fie cu măcar un pas în fața adversarului. Deseori ajung chiar să se sfărâme între ei. Aici nu-i joc de domnișoare!

În atmosferă persistă un puternic miros de praf de pușcă. Vin alegerile peste noi!