Ana Andreea Arhip este unul dintre cei doar patru elevi din Onești care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională 2018 și, fiindcă numele ei de familie începe cu “A”, este trecută în capul listei candidaților din județul Bacău ordonați după medie. Coincidență, a doua pe această listă este Andra Belceanu, una dintre cele mai bune prietene ale Anei, colege de clasă până mai ieri la “Numărul 8” (Școala Gimnazială “George Călinescu” Onești), și, din septembrie încolo, alți patru ani, la “Dimitrie Cantemir”.

Ana este un copil ca oricare altul. Zilele trecute a depășit cu brio primul mare examen al vieții. Dar mai e încă drum lung de parcurs. Îmbucurător este faptul că elita societății de mâine începe să contureze. Ana Arhip, Andra Belceanu, Sabina Drăgan și ceilalți elevi de 10 ai Oneștiului și de pretutindeni ne demonstrează că nu e chiar totul pierdut.

Totuși. Un 10 curat la Capacitate se obține cu sacrificiu. Nu e un secret. Iar uneori chiar nu e loc pentru toate. Oricât de ambițios ai fi, oricât de multe ai vrea să faci.

Ana o îndrăgește pe Halep. O sportivă de 10. A văzut-o pe viu la Cluj, în Fed Cup, și i-ar fi plăcut să aibă ocazia să execute și ea un rever în lung de linie ca la carte, lovitura preferată a Simonei. Dar timpul nu îi este totdeauna cel mai bun aliat. “Mergeam la tenis, la un profesor, dar din cauza programului încărcat a trebuit să renunț. Mai joc cu prietenii când am timp, atât”, spune Ana, care își savurează succesul de la Capacitate conștient, matur, deloc exagerat.

Te așteptai să iei 10 la examenul de la Evaluarea Națională?

Nu prea. În sinea mea, știam că o să iau o notă bună, dar nu mă gândeam chiar la 10.

Ce reacție ai avut când ai aflat că ai luat nota maximă?

M-am bucurat! Eram cu doua prietene și una dintre ele s-a uitat pe telefon și ne-a spus că s-au afișat rezultatele. Ea s-a supărat puțin, că luase o notă sub așteptările ei, iar mie mi-a zis că am luat 10. Știam că lucrările noastre fuseseră corectate de profesori de la Iași, care sunt ceva mai exigenți, și de aceea nu mă așteptam să iau nota maximă, cum am spus.

Ce efort presupune un rezultat de 10 la Capacitate? Bănuiesc că ai făcut zeci de ore de meditații…

Nu, nu. La Limba Română nu am făcut nici o oră de pregătire. Doamna profesoară Hahuie mi-a spus că nu am nevoie de pregătire. Fusesem însă și la multe concursuri școlare și aveam deja o bază (n.a. – profesoara de Limba Română a Anei, Mona Hahuie, ne-a mărturist că “din clasa a 5-a și până în clasa a 8-a Ana a participat constant la olimpiadele școlare, și nu a venit niciodată cu mâna goală, măcar o mențiune pe județ a căpătat, când nu a luat premiile cele mai mari).

Un elev de 10 la Capacitate stă numai cu ochii în carte, sau ma face și altceva?

(zâmbește) Cânt la chitară. În duet cu tatăl meu, care bate la tobe. La noi acasă, în apartament.

Și vecinii nu zic nimic?

Deocamdată nu am avut reproșuri. Când mai facem câte un concert, tata se uită pe geam să vadă dacă sunt mașinile vecinilor în parcare. Dacă lipsesc, înseamnă că și vecinii sunt plecați și putem să ne desfășurăm în voie, fără să deranjăm.

Ce stil de muzică abordați?

Rock. Îmi place foarte mult rock-ul, ca de altfel și părinților mei. Am și ajuns la mai multe concerte, am fost la Guns N’Roses, la Praga, la Deep Purple, la București.

Mai ai și alte pasiuni?

În ultima vreme am dezvoltat o pasiune pentru fotografie. Dar nu cred că mă voi duce pe asta în viitor. De fapt, până acum mi-am schimbat de mai multe ori opțiunile. La liceu o să văd pe ce o să mă axez și o să mă decid în privința facultății pe care s-o urmez.

Uman sau real? (n.a. – mama Anei a terminat ASE-ul, iar tatăl a absolvit Facultatea de Fizică)

Nu prea-mi plac cifrele, științele exacte, eu sunt mai aplecată spre artă. Dar poate le combin, arhitectura cred că mi s-ar potrivi, mă atrage mult.

Ce te motivează?

Vreau să am o viață cât mai activă. Nu-mi place să stau ca momâia în casă, fără rost. Dacă tot mă duc la școală, mă duc să învăț, nu să pierd timpul.

Cum te-ai descrie?

Hmmm… Îmi place să fac multe lucruri. Pentru că mă plictisesc repede în general, totdeauna îmi caut noi lucruri de făcut. Să citesc cărți, mă documenteze permanent despre tot felul de treburi.

Descrie și numește profesorul care a avut cea mai benefică influență asupra ta.

Cu toți profesorii de la școală am avut o relație foarte bună, dar cea mai apropiată relație a fost cu doamna profesoară de limba română, doamna Mona Hahuie. Pune foarte mult suflet în ceea ce face. De exemplu, lucrările le corectează la punct și virgulă, astfel încât elevul să știe exact unde și ce anume a greșit.

Copiii de vârsta ta își aleg adesea un idol. Este și cazul tău?

Da. Îmi place foarte mult de Johnny Depp, îmi place cum vede el lumea, nu doar ca actor. Nu prea îi pasă de ceea ce cred alții despre el, face mereu doar ce-i place, ceea ce iubește să facă. Îmi place la nebunie nonconformismul său.

Ultima întrebare. Care este relația ta cu părinții?

Ne mai certăm când și când, dar în general suntem foarte apropiați și deschiși unii cu alții, vorbim despre orice lucru și nu le ascund nimic niciodată.