Purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise, în localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 este peste 6 la mia de locuitori, conform ordinului semnat de miniştrii Sănătăţii şi Afacerilor Interne.

”Cseke Attila, ministrul Sănătăţii şi Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. Conform documentului, în localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în toate spaţiile publice deschise”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Potrivit datelor DSP Bacău, municipiul Bacău ajunsese ieri la o rată de infectare de 5.25 la mia de locuitori, iar Oneștiul era la 4.92 la mie. În județul Bacău, se depășit rata de infectare de 6 la mie în comuna Buciumi (7.39) și Secuieni (6.86). Localități care se apropie de pragul de 6 cazuri la mia de locuitori: Cașin (5.12), Hemeiuș (5.12), Letea Veche (5.37), Măgura (5.93) – n.r. – valorile sunt de ieri.

Autoritățile au dat și un exemplu în care nu e necesară masca în exterior:

„Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.

Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, bâlciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.”

Ministrul Bode: În parc, dacă te plimbi singur sau cu un membru al familiei, nu este obligatoriu să porți masca

 

Ulterior, ministrul interimar al Internelor, Lucian Bode, a venit cu precizări:

”Am venit cu acest ordin comun ca să lămurim unde putem avea excepții. Și am spus foarte clar că sunt exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise persoanele care desfășoară activități în mod individual împreună cu membri ai familiei, respectiv persoane care desfășoară activități sportive. Am spus că aici masca nu este obligatorie, dar vreau să mai aduc câteva lămuriri, câteva clarificări, în sensul că tot prin acest ordin dăm posibilitatea comitetelor județene pentru situații de urgență, respectiv comitetului municipal București, la propunerile direcțiilor de sănătate publică să vină și să stabilească dacă ei consideră necesar și alte excepții.

Așadar, peste tot unde suntem în zone aglomerate este obligatoriu să purtăm mască dacă incidența este peste 6 la mie. Dacă avem activități individuale, dacă mergem singuri pe stradă și în zonă nu sunt alte persoane, nu este zonă aglomerată, sigur că nu este obligatoriu să porți masca. În parc, dacă te plimbi singur sau cu membru al familiei, nu este obligatoriu să porți masca dacă în zona respectivă nu sunt alte persoane și nu se consideră zonă aglomerată.” (sursa: stirileprotv.ro; foto: imagine ilustrativă)