Mai multe persoane au ajuns în ultima perioadă la spital după ce au fost mușcate de căpușe, dar nimeni din “Turnul Verde” nu pare preocupat să ia măsuri în acest sens.

Numărul pacienților care s-au prezentat la Unitatea Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Municipal Onești are mai puțină importanță. Cert este că în timp ce aceste cazuri continuă să apară, autoritățile nu au profitat de vremea uscată din aceste zile pentru a lua toate măsurile ce se impun în vederea stârpirii populațiilor de căpușe și țânțari.

“Nu-mi amintesc când am văzut ultima oară pe cineva de la Primărie stropind spațiile verzi. Știm cu toții cât de periculoase sunt mușcăturile de căpușe, dar nimeni nu face nimic. În țările civilizate știu că se pulverizează insecticid cu ajutorul avioanelor utilitare. Numai că noi trăim în altă lume!”, ne-a declarat un bărbat între două vârste.

Dacă dezinsecția spațiilor verzi nu s-a mai făcut în ultima vreme, angajații Primăriei au totuși grijă ca iarba să fie cât mai scurtă, pentru a nu oferi adăpost paraziților (căpușele preferă zonele răcoroase, umbrite). Rămâne ca și la subsolurile blocurilor să se intervină împotriva dăunătorilor (șoareci, șobolani), care pot fi gazde pentru căpușe. “Și cu țânțarii ce facem, că nu poți ține un geam deschis? Da, o să-mi spuneți să-mi pun plase, dar pe timpul meu nimeni nu avea așa ceva la ferestre, și nici nu ne mâncau țânțarii ca acum”, a comentat un pensionar.

Boala Lyme, extrem de periculoasă

Căpușele sunt acarieni paraziți a căror înțepătură poate provoca leziuni și afecțiuni grave precum tifos sau boala Lyme. În România au fost identificate 27 de specii dintre cele 896 existente în lume. Din cele 27 de specii, 4 au fost indentificate la om. În ceea ce privește boala Lyme, primul semn al transmiterii acesteia de la căpușă este apariția unei mici umflături de culoare roșie, care se mărește treptat. Apoi apar mai multe erupții, în diferite zone ale corpului. Acestea sunt însoțite de febră, frisoane, dureri musculare și dureri de cap. Dacă boala nu este descoperită și tratată, după mai multe luni pot fi afectate grav articulațiile și pot apărea manifestări neurologice și cardiace.

Se pregătesc de erbicidare și fertilizare

Pe de altă parte, Primăria Onești intenționează să atribuie, prin cumpărare directă, serviciile de erbicidare pentru combaterea buruienilor și fertilizarea gazonului pe o suprafață de 16.000 mp, ocupată de terenurile de sport aparținând municipalității. Valoarea totală estimată a serviciilor este de 14.400 de lei, fără TVA. “Trebuie făcută și treaba asta, dar e clar că se impune și o dezinsecție generală în orașul ăsta”, a concluzionat o doamnă.