Contul pe care l-a deschis noul proprietar al rafinăriei oneștene – Anders Capital GmbH Viena – la subsidiara austriacă a grupului Unicredit special pentru a începe procedurile de repornire ale combinatului va deveni operațional abia după ce autoritățile de la Viena vor finaliza verificările asupra provenienței depozitului abia constituit.

Vitali Cebanu a ajuns la RAFO joia trecută și a lăsat o impresie foarte bună în rândul sindicaliștilor. “Nu știu cât de bine intenționat este, dar pot să spun că este un tip șarmant”, l-a descris un rafinor pe moldoveanul care a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al întreprinderii de la Petrochemical Holding GmbH.

Societatea prin care Cebanu controlează RAFO Onești – Anders Capital GmbH – mai are, însă, nevoie de ceva timp până să dea drumul la investiții. Totul depinde de cât de repede se mișcă departamentul de stat austriac care acționează în direcția combaterii și spălării banilor. Pentru a putea pompa mai ușor bani la RAFO, Anders Capital GmbH a deschis un cont la Bank Austria, subsidiara austriacă a grupului Unicredit, care dirijează practic afacerile din Europa Centrală și de Est ale grupului, inclusiv subsidiarele românești. Ofițerii austrieci specilizați în lupta împotriva spălării banilor și terorismului vor să se asigure că nu există nicio suspiciune că prin contul deschis de noii proprietari ai RAFO s-ar urmări desfășurarea unor operațiuni de acest gen. Aceasta este o procedură normală la inițierea unor relații de afaceri sau oferirea unor servicii, nu doar în Austria, ci în toate țările civilizate.

Plata salariilor, primordială

După ce această procedură de identificare se va fi finalizat (cel mai probabil, autoritățile austriece vor da OK-ul la sfârșitul săptămânii viitoare), prima preocupare a noilor proprietari ai RAFO este să vină cu plățile la zi către furnizori, către firma de securitate care a asigurat paza bunurilor în toată această perioadă de inactivitate și să achite toate salariile restante către angajați. “Ei își doresc să dea drumul cât mai repede la treabă, să facă hidrofinare, dar nu depinde numai de ei”, au precizat sursele “UNU pe Trotuș”.

Anders Capital GmbH Viena, noul proprietar al RAFO, a fost înființată pe 18 august 2015. Vitali Cebanu deține 60 la sută din acțiunile societății care a cumpărat rafinăria de la Iakov Goldovskiy, celelalte 40 de procente aparținându-I lui Alexandr Cerevatov.

“Este o gogoriță”

Schimbarea de acționariat de la RAFO este privită cu scepticism de mulți oneșteni, în ciuda promisiunilor noilor proprietari ai rafinăriei. “Și când a venit rusul acela (n.r. Goldovskiy) la fel s-a crezut, că l-am prins pe Dumnezeu de picioare. Dar nu s-a făcut nimic. Să vedem ce o să se întâmple, dar eu nu am nici un fel de așteptări. O nouă gogoriță și nimic mai mult, o să vă convingeți singuri”, ne-a declarat un rafinor.