Cel mai mare talent al fotbalului oneștean din toate timpurile a fost protagonistul unui episod incredibil la un meci cu FC Argeș, când a vrut să-i strecoare mingea printre picioare liderului echipei din Trivale și al “naționalei” României.
Nu a ajuns niciodată la Guadalajara. Valurile mexicane le-a văzut doar la televizor. Dacă le-o fi văzut. Ca să iei mingea de pe un picior pe altul și s-o plimbi așa, ușor, în bătaia gândirii este însă o poveste tare complicată. Până și goblenurile se țes mai ușor! Acolo nimeni nu-ți distrage atenția, nimeni nu urmărește să te lase fără obiectul muncii!
Mișu Neagu a fost un talent înnăscut. Avea un dribling scurt și o finețe în a controla balonul ceva de speriat. Un tip șaten înspre brunet, cu ochi albaștri senini ca cerul și cu buze atât de bine conturate cum nu mai sunt piersicile de azi, făcea ravagii pe teren și stârnea pasiuni de nedescris în tribune. În același timp, n-a deranjat niciodată pe nimeni. “Omul bun la toate”, îl prezenta Liviu Gherghel, o altă somitate sportivă a Oneștiului, fostul crainic al CSM Borzești și al FC Onești, care s-a prăpădit și el, acum câțiva ani buni.
Duelul gleznelor fine
Meciul dintre Energia Gheorghe Gheorghiu-Dej și FC Argeș, din “sferturile” Cupei României, ediția 1975, a îmbrăcat pentru totdeauna talentul uriaș al lui Mișu Neagu. Constantin Florian, actualul consilier local, fost coechipier al lui Mișu Neagu în meciul respectiv, își amintește: “Anul 1975 ne-a găsit în aceeași echipă, la Energia Gheorghe Gh.-Dej. A fost un meci spectaculos, oamenii s-au înghesuit în tribune pe vechiul <Energia>. Parcă văd și acum faza aceea. Era la 1-0 pentru FC Argeș. Mișu Neagu era în dreptul tribunei oficiale, avea mingea, și-i făcea semn lui Dobrin să-l atace, să vină peste el. Dobrin era și el uns cu toate alifiile, s-a prins că Mișu Neagu urmărea să-i treacă mingea printre picioare, îl citise că e șmecheraș, că vrea să-i dea <craci>. Atunci Dobrin s-a întors cu spatele și a refuzat jocul, nu a acceptat provocarea. Tribunele au fost însă în delir! Bineînțeles că FC Argeș a câștigat, a fost 2-0 prin două goluri marcate de Dobrin, ambele din lovitură liberă. Mi-amintesc că la final de meci Dobrin a venit la Mișu Neagu pe tunelul dinspre vestiare și l-a felicitat”.
A luat premiul Coca-Cola!
Echipa Liceului de Fotbal Bacău – generația 1973, a reprezentat România la Campionatul Mondial de juniori care a avut loc la Lille (Franța). Printre jucătorii prezenți s-au numărat mai mulți oneșteni: Cornel Elisei, Mișu Neagu, Emil Nistreanu, Ionel Solomon, Doru Botez, Florin Lunca. Echipa României a câștigat turneul – a fost marea surpriză a turneului! – iar trofeul Coca-Cola, pentru cel mai tehnic jucător, i-a fost acord lui Mișu Neagu. “Noi nici nu știam ce înseamnă Coca-Cola, eram vai mama noastră”, își amintește Constantin Florian, care a fost căpitanul echipei României la acea competiție.
Suflet mare
Mișu Neagu a murit în sărăcie, după ce a suferit un hematom grav la cap, în urma unei căzături. Ultima dată, fostul jucător cu numărul 11 de la Energia și CSM locuia într-o garsonieră, într-un bloc de nefamiliști de pe strada Victor Babeș. “Mai are doi frați și din câte știu a renunțat pentru fratele cel mare la moștenirea unei case din cartierul TCR”, ne-a spus un apropiat.
S-a stins de tânăr
Mișu Neagu a murit pe 30 iunie 2016, la vârsta de 61 de ani. “Țin minte foarte ușor ziua lui de naștere. Asta pentru că eu sunt pe născut pe 11 mai 1955, iar el o săptămână mai târziu, pe 18. Să vă zic ceva în pemieră! „Eram în primul an de liceu și-l priveam cu oarecare invidie pe Mișu, recunosc! În decembrie 1970 atât eu, cât și Mișu Neagu fuseserăm promovați la prima echipă a Liceului de Fotbal de la Bacău. Și mă uitam la el și mă întrebam cum un jucător ca el, cu o talie atât de mică, are capacitatea de a se impune atât de ușor. În primul meci de verificare, când am fost adversarul lui Mișu, mi-am dat seama ce înseamnă să fii adversarul unui jucător cu centrul de greutate jos. Avea o rapiditate extraordinară, schimbări de direcție bruște, era aproape imposibil de marcat”, își amintește fostul “libero” Constantin Florian, actualmente patronul clinicii medicale Griflo.
Subinginer nelicențiat
Mișu Neagu a evoluat toată viața ca extremă stângă, într-o perioadă în care formula uzuală în fotbal era 4-2-4. Ca orice artist, a avut o viață boemă. De aceea, în timp ce 12 dintre foștii săi colegi de la Liceul de Fotbal din Bacău au reușit să absolve Facultatea de Mecanică din Iași, devenind subingineri, Mișu Neagu nu s-a prezentat la examenul de stat, din nu se știe ce motive. Mișu Neagu a avut două căsnicii, în urma primeia rezultând o fată. Din câte se pare, prima soție a insistat ca Mișu Neagu să fie îngropat la cimitirul ortodox din Satul Catolic.