Laura Abageru nu ar fi câștigat niciodată a doua funcție din cadrul Primăriei Onești fără ajutorul a doi dintre consilierii PSRo # Presupusa alianță PSD-ALDE-PSRo stă în picioare până la prima provocare # Gelu Panfil, cel în jurul căruia vor gravita probabil viitorul politic și administrativ al orașului, a ieșit elegant dar numai temporar din joc, în vreme ce liberalul Constantin Florian va merge pe sârmă, în următoarea perioadă # Se preconizează că PSRo va schimba liniile în scurt timp, la fel cum noul viceprimar pare să aibă deja zilele numărate în această funcție

Pe scurt. Abageru a obținut opt voturi din partea PSD, două din partea ALDE (al său și al Mihaelei Bădic-Geaboc), unul din partea PNL (aici lucrurile nu sunt foarte clare – vezi în caseta <Nu e râsul lui>) iar două au venit de la PSRo.

Din sursele “UNU pe Trotuș”, consilierii PSRo care au ales-o pe Abageru în detrimentul propriului candidat – Alexandru Cristea – sunt Sorin Roșca și Oana Secară. Se pare că cei doi ar fi votat contra fiind speriați (amenințați) că-și vor pierde posturile pe care le ocupă în cadrul Spitalului Municipal – asistent principal, respectiv manager. Există informații că atât Roșca cât și Secară vor fi excluși din partid, astfel că în locul lor ar putea apărea în Consiliul Local Elena Crăciun, actuala consilieră a deputatului Valerian Vreme, și un nume care urmează să fie stabilit ulterior de șefii PSRo. În ceea ce-l privește pe Gelu Panfil, acesta va fi balamaua sensibilă dintre cele două alianțe deja constituite sau pe punctul de a se înfăptui: PSD-ALDE vs PNL-PSRo. Cât o privește pe Abageru, aceeasta este o necunoscută pentru toată lumea. O trecere pasageră prin peisajul administrativ oneștean.

 

Camera de gardă

Noul viceprimar al Oneștiului, Laura Abagiu, a avut un șoc atunci când i-a fost prezentat biroul în care va lucra în următorii patru ani. Abageru a avut surpriza să constate că spațiul care i-a fost alocat este altul decât cel pe care l-a ocupat Nicolae Gnatiuc, când acesta a deținut aceeași funcție. Destul de înghesuit, aducând mai degrabă cu o cameră de gardă, biroul celui de-al doilea om din administrația publică oneșteană nu mai este ușă în ușă cu cel al primarului, ca până acum. Mai mult decât atât, din lipsă de spațiu, “vicelui” îi va fi destul de greu să-și numească o secretară. Doar dacă nu cumva îi va instala acesteia biroul direct pe hol, în dreptul ușii sale. “Am considerat să facem aceste modificări din considerente de funcționalitate. S-a revenit oarecum la pozițiile din 2012. City-managerul și consilierii primarului se vor muta în spațiul pe care îl ocupa viceprimarul, iar viceprimarul se va muta în imediata vecinătate a birourilor primarului și a city-managerului. Noul viceprimar va avea la dispoziție toate dotările și tot ce îi va fi necesar pentru a-și desfășura activitatea în bune condiții, este o dispoziție pe care am dat-o deja administratorului Primăriei”, a declarat Nicolae Gnatiuc, primarul orașului în următorii patru ani.

Nu e râsul lui

poza-caseta-2Constantin Florian este într-o situație ingrată, după votul de la ședința de investire privind alegerea viceprimarului. Mihai Dumitru, propunerea PNL pentru acest post, a obținut numai cinci voturi, în condițiile în care liberalii sunt șase la număr. Cel bănuit de trădare este Florian, numai că se prea poate ca acesta să fi votat corect, iar cineva din partid “să-i fi băgat mortul în casă”, votând pe dos. Florian a rămas consilier PNL doar după ce Tudorița Lungu – copreședintele PNL Bacău, aripa PDL, nu a semnat propunerea de invalidare întocmită de liberalii oneșteni.

Vali Blidaru nu vrea în CL

Pesedistul Valentin Blidaru, al treilea pe lista “roșilor” pentru Consiliul Local și un personaj omniprezent în campania electorală, a ales să-și continue activitatea la firma la care lucrează. Economist de profesie, Blidaru este area manager la Crimbo Gas, una dintre cele mai renumite societăți în domeniul distribuției produselor petroliere. Din câte se pare, Blidaru ar încasa la Crimbo Gas un salariu de circa 3.000 de euro pe lună.

 

Dosar la DNA 

“De unde a apărut?”. “Ce știe să facă?”. “Dacă e una dintre acele asistente care spune: <îți facem un tador și mergi acasă>… e clar”. Acestea sunt doar câteva din reacțiile pe care le-au avut cititorii UNU pe Trotuș după ce au aflat numele noului viceprimar al municipiului Onești. Despre Laura Abageru se cunosc prea puține lucruri. Se știe că este asistentă medicală la Spitalul Onești, că are aproape 40 de ani, că este căsătorită din octombrie 1999, dar și că ar avea un dosar penal pe rol, în care este acuzată de luare de mită.

Cum s-a votat

poza-caseta-5Pentru cei care nu au aflat încă, în condițiile în care Gelu Panfil a ales să plece din sală înainte de a se trece la votul pentru alegerea viceprimarului, cele 20 de opțiuni ale consilierilor locali s-au împărțit după cum urmează: Laura Abageru (ALDE) – 13 voturi, Mihai Dumitru (PNL) – 5 voturi, Alexandru Cristea (PSRo) – 2 voturi. PSD, care a obținut 8 mandate în Consiliul Local, nu a propus pe nimeni pentru postul de viceprimar.