Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție aflată în subordinea Ministerului Apărării, arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial situația situația juridică a lucrărilor de la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, aflat în centrul tensiunilor dintre români și maghiari în ultimele săptămâni, scrie g4media.ro.

Potrivit Oficiului, atât lucrările făcute de Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita), cât și cele făcute de Primăria oraşului Dărmăneşti (județul Bacău) au fost realizate fără avizul ONCE, aviz obligatoriu în cazul cimitirelor internaționale de război.

În ceea ce privește lucrările făcute de Primăria Sânmartin, Oficiul pentru Cultul Eroilor arată că au fost amplasate, cu donații de la Ministerul Apărării din Ungaria și cu resurse proprii, circa 600 de cruci cu însemne naționale ungare pe suprafețe de teren unde sunt înmormântați atât soldați unguri, cât și soldați români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi. Efectul lucrărilor, potrivit Oficiului, este că ”elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”, precizează sursa citată.

Oficiul Eroilor arată că ”Lucrările de restaurare au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu”.

Cât despre lucrările făcute de Primăria Dărmănești, Oficiul Eroilor arată că autoritățile locale au început în 2018 un proiect cofinanțat de Ministerul Culturii prin care a amplasat 50 de cruci și alte monumente într-o zonă din cimitir în care nu existau morminte de război în schiţele originale.

Reamintim că una dintre principalele acuzații aduse de oficialii UDMR și de la Budapesta la adresa autorităților din Dărmănești a fost că a amplasat crucile românești pe locul în care s-ar fi aflat mormintele unor soldați unguri, conchide g4media.ro.