Omul care a intermediat vânzarea Rompetrol către KazMunaiGaz a fost astfel descurajat să mai cumpere rafinăria oneștenă # Același tertip ieftin ar fi fost aplicat de oligarhul rus și în discuțiile cu reprezentanții unei companii iraniene, interesată la rândul ei să achiziționeze întreprinderea oneșteană # Soarta combinatului se va decide pe 20 aprilie, în AGA

Deși au pozat tot timpul în salvatorii RAFO, se pare că rușii care controlează societatea, prin compania Petrochemical Holding GmbH, nu au avut niciodată intenția serioasă de a o repune în funcțiune. Mai mult decât atât, nici nu au dorit s-o vândă altcuiva, chiar dacă au avut pe masă câteva oferte mai mult decât atractive.

Cel mai bun exemplu în acest sens este modul în care au decurs negocierile cu Ion Sturza, ultimul care și-a manifestat intenția de a cumpăra pachetul majoritar la RAFO Onești și totodată omul care din poziția de membru în Consiliul de Administrație al Grupului Rompetrol N.V. a avut o contribuție foarte importantă în achiziționarea de către KazMunaiGaz a societății Rompetrol. Potrivit surselor “UNU pe Trotuș”, Goldovskiy și Sturza ar fi ajuns cu discuțiile destul de departe.

Așa se explică și faptul că RAFO a oprit brusc disponibilizările colective, deși ITM Bacău întocmise deja majoritatea dosarelor de concediere. “Sturza i-a cerut asta lui Goldovskiy. Nu putea să ia rafinăria fără oameni. Erau ca și înțeleși, tranzacția era realizată în proporție de 99 la sută, nu mai erau de pus la punct decât anumite chestiuni legate de procedura prin care ar fi urmat să se facă tranzacția”, susține omul nostru. În spatele ușilor închise, totul a luat însă o întorsătură neprevăzută. “Goldovskiy s-a sucit. A cerut triplu față de suma asupra căreia se convenise. Lui Sturza nu i-a venit să creadă în primă fază, i s-a părut a fi o glumă. Dar s-a dumirit repede, Goldovskiy chiar voia de trei ori mai mult decât se înțeleseseră. Evident că din acel moment s-a rupt orice legătură între ei”, a adăugat sursa noastră.

În același registru s-au purtat o altă negociere, paralelă, cu reprezentanții unei companii iraniene. “Aici nu știu să vă spun prea multe. Ce-am înțeles și eu este că Goldovskiy le-ar fi făcut aceeași figură, adică și-ar fi crescut pretențiile exagerat, fără nicio explicație. <Vrei, bine, nu vrei, iarăși bine!>, cam așa s-ar fi pus problema. Normal că iranienii n-au mai fost de acord să ia rafinăria”, a menționat sursa “UNU pe Trotuș”.

Imediat după ce au picat aceste tratative, Goldovskiy a făcut următoarea mutare, cunoscută deja de toată lumea: a anunțat că la viitoarea Adunare Generală a Acționarilor, care va avea loc pe 20 aprilie, va solicita intrarea în faliment a RAFO.

Atât pentru Ion Sturza, cât și pentru iranieni RAFO era atractivă în principal datorită faptului că se află într-o țară membră a Uniunii Europene.

Îi curge țiței prin vene

Licențiat în economie, Ion Sturza (56 de ani) are o carieră impresionantă în industria petrolieră. În 2002, după ce plecat din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova (a mai fost viceprim-ministru și ministru al Economiei), Sturza a înființat compania Rompetrol Moldova, împreună cu Grupul Rompetrol. După 3 ani, Sturza a fost numit în funcția de vicepreședinte pentru Dezvoltare al Grupului Rompetrol. În 2009, an în care a părăsit Grupul Rompetrol, unde ocupa poziția de director-general adjunct, a înființat Fondul de Investiții Fribourg Capital, prin care a dezvoltat mai multe afaceri în România și în Republica Moldova, cele mai cunoscute fiind Liberty Technology Park Cluj și magazinul online elefant.ro. Potrivit revistei Forbes România, Sturza are o avere de circa 100 de milioane de euro.

Lider de sindicat sau trompetă?

poza-ion-marian-casetaDupă ani de zile în care l-au ascultat cu atenție și i-au urmat sfaturile, ultimii salariați rămași la RAFO par să-și fi pierdut încrederea în liderul lor de sindicat, Ion Marian. Acesta este bănuit că ar face jocurile conducerii și că le ascunde oamenilor lucruri esențiale. “El doar pozează în salvatorul nostru, dar de ani de zile nu face altceva decât să se tragă de șireturi cu cei care se perindă pe la conducerea rafinăriei. Nu știu de vreun lider de sindicat care să aibă o așa mare trecere printre directorimea unei societăți cu atâtea probleme câte sunt la RAFO!”, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, unul dintre muncitorii care au protestat, zilele trecute, în fața pavilionului central, cerându-și drepturile salariale restante.

Acțiunile RAFO, puse gaj de acum 5 ani

Potrivit portalului riseproject.ro, Petrochemical Holding, compania lui Iacov Glodovskiy care își are sediul la Viena, ar fi amanetat toate acțiuni RAFO la o bancă de top din Rusia – VTB – care ar fi controlată de oamenii lui Vladimir Putin și care este acum supusă sancțiunilor în urma invaziei Ucrainei. “Practic, Goldovskiy a împrumutat bani în Rusia ca să-și extindă afacerile la el acasă, garantând cu bunurile RAFO plata datoriei de peste 150 de milioane de euro. Operațiunea a avut loc în 2011 și a fost punctul culminant în distrugerea rafinăriei”, notează sursa citată.