Spre deosebire de oneștenii care muncesc și câte 12 ore pe zi pentru o leafă care de multe ori nu le ajunge de la o lună la alta, la societatea de termoficare falimentară din oraș se trăiește ca-n Pampas.

Termon nu mai are decât o mână de angajați, dar fondul de salarii a rămas impresionant. Retribuțiile pe care le încasează cei patru oameni care mai au cărțile de muncă la societatea de termoficare sunt printre cele mai mari din oraș și ar putea produce invidie chiar și în rândul multora dintre locuitorii Capitalei, acolo unde se plătesc cele mai bune lefuri din țară.

Deși numai în ultimul an Termon a înregistrat pierderi de 700.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 150.000 de euro, cheltuielile cu salariile angajaților societății s-au ridicat la 200.000 de lei, aproximativ 45.000 de euro. Prin urmare, în urma unui calcul simplu reiese că salariul mediu brut la Termon CT SA Onești a fost în 2015 de 4.166 de lei pe lună, adică aproape 1.000 de euro! Acești bani nu se câștigă decât în foarte puține locuri din Onești, iar aici vorbim despre unități economice mari și productive, ceea ce nu e cazul Termon, care stă închisă de mai bine de trei ani.

poza-mare-termonAdministratorul unic al societății de termoficare, ing. Mircea Cetean, nu a putut fi contactat pentru a da o explicație cu privire la salariile uriașe care se plătesc azi la Termon. Tot în urma lipsei unor explicații ferme din partea acestuia, Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al SC Termon CT SA Onești pe anul 2016 a fost respins în Consiliul Local, cu 15 abțineri și 2 voturi împotrivă.

Termon îi costă pe oneșteni 300.000 de lei pe lună

Termon CT reprezintă cea mai proastă investiție post-revoluționară din Onești. Societatea înghite lunar 300.000 de lei din bugetul orașului, cât este cuantumul ratei pe care administrația publică o are de plătit la bancă în contul creditului de 22 de milioane de euro contractat pentru modernizarea sistemului de termoficare astăzi falit. Pentru că nu dispun de pază, centralele termice se află într-un proces continuu de degradare, favorizat de multiple acte de vandalism, sau furturi.