Medalia de bronz obținută de Mirela Lavric cu ștafeta feminină de 4×400 de metri, la Campionatele Mondiale indoor de atletism de la Portland (SUA), nu-și găsește corespondență în realitatea crudă de acasă.
Pentru a ajunge să i se cânte imnul la o competiție internațională de prestigiu, sau măcar să urce pe podium, oricărui sportiv îi sunt necesare condiții de pregătire măcar decente, dacă mai mult nu se poate.
Nu este și cazul Mirelei Lavric, de la CSM Onești. Sportiva de 25 de ani, care s-a întors recent din Statele Unite cu un rezultat extraordinar nu doar pentru orașul nostru, ci pentru întreg atletismul românesc – intrat, în ultimii ani, într-o criză profundă – se antrenează pe unde poate, fiindcă baza de pregătire de la Onești arată deplorabil.
Pozele alăturate vorbesc de la sine. Pista de atletism abia se mai întrezărește din cauza covorului de iarbă care a acoperit suprafața de alergare aproape în totalitate. Scaunele de plastic montate pe vremea lui Lemnaru au dispărut, gardurile sunt sparte. Peste toate, porțile de acces au fost zăvorâte, iar intrarea la teren se face acum dinspre stadionul “Energia”, printr-
un decupaj realizat în gardul de tablă.
Nicio indemnizație
Pentru că ne aflăm în an olimpic, s-a încercat obținerea unor indemnizații de performanță pentru un număr de cinci sportivi, împreună cu antrenorii lor, care se pregătesc pentru Rio, din partea Primăriei Onești. Este vorba despre Andreea Panțuroiu (altetism – triplusalt), Mirela Lavric, Alexandru Terpezan, Andrei Melnicescu (ambii atletism – ștafetă 4x100m) și despre Silvia Zarzu (gimnastică). Administrația locală a transmis CSM Onești că “în bugetul local nu avem sume alocate cu această destinație”.
Carte de vizită impresionantă
Născută la Vaslui, Elena Mirela Lavric este sportiva CSM Onești din 2010. Specialitatea sa este proba de 800 de metri, în care a obținut al 14-lea timp la Jocurile Olimpice de la Londra, de-acum patru ani (a fost semifinalistă). Tot la 800 de metri, Lavric a ieșit de mai multe ori campioană mondială și europeană la juniori, a obținut titlul european Under 23 (Tampere, 2013) și a câștigat medalia de aur la Jocurile Francofoniei (Nice, 2013). La 4×400 de metri, Lavric mai are în palmares o medalie de argint la CE Under 23 și o victorie la Jocurile Francofoniei.
Panțuroiu, calificată deja la Rio
Dacă ștafeta din care face parte Mirela Lavric nu și-a asigurat încă prezența la Jocurile Olimpice din Brazilia, Andreeei Panțuroiu (foto), și ea legitimată la CSM Onești, este deja calificată pentru competiția de la Rio. Tot acolo are șanse destul de mari să ajungă și gimnasta Silvia Zarzu, eleva profesoarei Ileana Hrișcă. România va avea la Rio una dintre cele mai slabe reprezentări din istorie, în jur de 60-70 de sportivi. Câștigătoare a trei titluri olimpice de-a lungul timpului, echipa feminină de gimnastică va trebui să se claseze pe unul dintre primele patru locuri la turneul de calificare din 16-17 aprilie, pentru a evita o premieră nedorită.