Nu mă număr printre aceia care consideră că dreptul constituțional la vot trebuie neapărat exercitat. Vă spun cu toată sinceritatea că nu pricep nici acum ce-i împinge pe unii oameni să meargă la urne mereu și mereu ca să pună ștampila pe aceeași clasă politică coruptă, care le îndrugă tot felul de povești năucitoare, de ani de zile. Da, s-au mai schimbat liniile, acum pe liste sunt destui tineri, dar în spatele noilor aspiranți la funcțiile publice bine remunerate și degrabă deschizătoare de orizonturi în nuanțe de roz-pastel stau cam aceeași păpușari care servesc acelorași grupuri de interese conturate de ani de zile sau mai încoace, înspre zilele noastre.

Tot în acest registru, mă miră înverșunarea oamenilor de rând atunci când vine vorba de simpatii politice. Ar fi în stare să-și dea în cap unii altora, doar pentru că nu împărtășesc aceleași opinii, doar fiindcă preferatul celuilalt este adversarul favoritului său. Eu îndemn la calm și fac apel la rațiune.

Știți cum ne numea Vântu când ne prăduia de zeci de milioane de euro, sub ochii îngăduitori ai instituțiilor statului, conduse politic, ca și acum și ca întotdeauna? “Pulime”!

“Noi vă spunem de 25 de ani că România este o țară săracă, vă facem să plângeți de mila <țărișoarei> pentru a ne putea umple propriile noastre buzunare în tihnă. După fiecare tun pe care îl tragem, râdem de voi cu dispreț, numindu-vă <pulime>. Oricât ați pune DNA-ul pe noi, vom prolifera pentru că sistemul ne împinge să ne corupem unul pe altul și să vă prostim pe voi. Vă mai amintiți legenda Hydrei? Cu fiecare cap tăiat, ne vor crește alte două! Cu cât ne veți accepta mai mult, cu atât veți sărăci mai tare. Capacitatea noastră de a vă spolia este infinită, lăcomia noastră este de nestăvilit. De frica DNA, nu v-am lăsat încă în fundul gol, dar vom învăța să trăim și cu această frică. Iar, în timp, vom găsi o breșă și vom intra și peste ei – <cristoșii mamei lor de lepre>”.

Da, da, așa funcționează sistemul, inclusiv la Onești, exact cum îl descrie “Părintele FNI”. Doar ignoranții continuă să creadă toate căcaturile pe care ni le servesc politicienii, din patru în patru ani.

Aveți habar că în timp ce voi rupeți orice legătură cu vecinul de la trei, sau de pe scara de alături, doar pentru că aveți convingeri politice diferite, cei pe care ajungeți să-i divinizați, din nu se știe ce motiv, cei în fața cărora sunteți dispuși să faceți scut cu piepturile voastre dezvelite își dau mâna prietenește în spatele cortinei și dau gata împreună un vin bun, de viță nobilă, dintr-acela pe care dumneavoastră doar îl vedeți în rafturi, fiindcă nu vă puteți atinge? Cunoașteți cumva amănuntul că după ce alegerile se vor fi încheiat, adversarii politici de ieri se vor înrudi iarăși, cum au mai făcut-o în zeci și zeci de cazuri? Vor deveni cuscri, cumetri, vor face chermeze mari, vor sparge mii de euro pe focuri de artificii, pe mâncare și pe băutură scumpe, bla-bla…Asta în timp ce dumneavoastră n-aveți bani să vă puneți un amărât de dinte în gură!

De 26 de ani se întâmplă la fel, dar, în ignoranța voastră, n-ați învățat nimic din această lecție. Mai nou, luați de bun orice rahat pe care-l aruncă unul sau altul în spațiul virtual și îl haliți numaidecât, fără să stați să-l rumegați câtuși de puțin. Puneți botul la toate vrăjelile, atât faceți. Și după aia veniți la ziar și vă plângeți că vi s-a luat apa, că v-ați trezit cu factura la întreținere umflată, că nu vi se ridică gunoiul la timp și tot așa.

Mă rog, Paște Fericit tuturor!