Societatea Croco plătește cel mai mare impozit pe profit din oraș, conform celui mai recent Top 500 al companiilor, întocmit de revista Forbes.

După închiderea combinatelor de pe Platformă – RAFO, CAROM, UTON – și intrarea în insolvență a Termocentralei Borzești, în Onești a ajuns să bată vântul sărăciei.

Cel mai important contribuabil la bugetul local este, în momentul de față, fabrica de biscuiți și sticksuri Croco. Aceasta a raportat la finalul ultimului exercițiu bugetar un profit net de 23 de milioane de lei, cel mai mare înregistrat dintre toate societățile care de pe raza muncipiului Onești. Înființată acum mai bine de 20 de ani, de către Damian Mereu, societatea situată pe Calea Slănicului mai oferă, în medie, 244 de locuri de muncă, fiind și la acest capitol printre primele din oraș. Croco este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața românească de panificație, capacitatea de producție a fabricii fiind de 93 de tone pe zi. Produsele Croco nu se găsesc doar în hipermarketurile din România, ci sunt exportate și în alte 35 de țări, pe de toate continentele.

Chimcomplex dă cele mai multe locuri de muncă

Dacă societatea Croco a raportat cel mai mare profit dintre toate societățile comerciale din Onești, cele mai multe locuri de muncă le oferă Chimcomplex SA Borzești, singurul combinat de pe platforma petrochimică care a funcționat fără întrerupere în ultimii 25 de ani. La întreprinderea lui Ștefan Vuza lucrează, în medie, aproximativ 700 de oameni. Chimcomplex SA este membră a Grupului SCR (din 2003). Combinatul de la Borzești fabrică peste 20 de produse chimice utilizate în majoritatea domeniilor de activitate din industria națională.

Șerban vine tare pe turnantă

Un alt agent economic important din Onești este Interagroaliment SRL, societate care este parte a Grup Șerban. Firma care activează în domeniile agricultură și creșterea animalelor asigură în jur de 250 de locuri de muncă, la o cifră de afaceri de 143 de milioane de lei pe an și un profit net de 3 milioane de lei. Chiar dacă este înregistrată în comuna Filipești, societatea Interagroaliment are multe puncte de lucru în Onești, iar majoritatea salariaților sunt oneșteni.

Pe o poziție bună de găsește și societatea Licurici, doar că aceasta s-a impus de mai mult timp ca un distribuitor regional în zona Moldovei, având angajați în mai multe orașe, din mai multe județe.

Societățile oneștene în Top 500 companii Forbes:

Loc        Firmă                   Cifră de afaceri     Profit net    Nr. mediu de angajați

81.       Chimcomplex SA                   187                 4                     668

121.       Croco SRL                           115               23                     244

365.       Licurici Impex SRL               253                 3                     202

499.       Interagroaliment SRL           143                 3                     246

  • sumele sunt exprimate în milioane de lei