În contextul răspândirii pandemiei cu noul coronavirus și a depistării pozitive a unor beneficiari și mai multor angajați din cadrul Complexului rezidențial social–medical pentru persoane vârstnice din Hârja, Părintele Patriarh Daniel, prin Decizia patriarhală nr. 6604, a aprobat ieri, 10 iulie, un ajutor financiar în valoare de 30.000 lei, pentru a sprijini depășirea crizei medicale, sociale, financiare și de resursă umană cu care se confruntă instituția de la Hârja, scrie eprb.ro.

La inițiativa Sectorului Social–filantropic al Patriarhiei Române, coordonat de Pr. Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal, în cadrul Proiectului  social–medical „Ajutăm cu bucurie”, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, a primit acest sprijin pentru a depăși momentele dificile cu care se confruntă Complexul rezidențial social–medical de la Hârja, care funcționează cu binecuvântarea și sprijinul direct permanent al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, încă din anul 2006.

Părintele Patriarh Daniel, propovăduitor al iubirii milostive a Preasfintei Treimi, sensibil și devotat misiunii slujirii semenului aflat în suferință, și-a îndreptat atenția spre cei 105 vârstnici, persoane cu dizabilități și boli paliative, cât și asupra celor 70 de ostenitori ai acestei instituții social-medicale.

Izolarea preventivă la locul de muncă, din data de 7 aprilie până pe 15 iunie, a tuturor angajaților a determinat dublarea costurilor de alimente și utilități, achiziționarea unor cantități foarte mari de echipamente de protecție și produse igienico-sanitare, utilizarea unor dispozitive noi de dezinfecție pentru tot complexul și spațiile exterioare, contaminarea mai multor angajați și spitalizarea lor, retragerea mai multor  angajați de frica îmbolnăvirii, lipsa de personal de îngrijire, închiderea cantinei sociale, a blocului alimentar și a brutăriei proprii, toate acestea au determinat schimbări majore în managementul organizațional și acumularea de deficit financiar fără precedent în istoria de 14 ani a insituției social-medicale de la Hârja.