Mai multe primării din județul Bacău, mai precis 45 din cele 65 pentru care operează Romprest, printre acestea regăsindu-se și Primăria Onești, riscă să fie executate silit, după ce au acumulat datorii mai mari sau mai mici la plata facturilor de salubritate.

În cazul Oneștiului, este vorba despre o datorie de 830.822 de lei. După cum ne-au explicat reprezentanți ai administrației publice locale, această datorie provine din faptul că operatorul de salubritate facturează pentru un anumit număr de locuitori (în jur de 29.000), în timp ce din declarațiile pe proprie răspundere completate de cetățeni au reieșit “doar” circa 27.000 de plătitori persoane fizice ai taxei special de salubrizare.

La nivelul întregului județ, după cum scrie desteptarea.ro, s-au acumulat datorii către Romprest în cuantum de 12,47 milioane de lei. Cu 830.822 de lei, Oneștiul este al treilea cel mai mare datornic la Romprest, după Moinești – 2,95 milioane de lei și Dărmănești – 999.669 de lei.

Bogdan Seto, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, ale cărei conturi au fost deja blocate la cererea Romprest, spune că s-a ajuns în această situație deoarece nu s-au respectat cifrele din contract, privind numărul de locuitori. Nu ar fi niciun fel de problemă dacă, la populația declarată de UAT-uri, am avea cantitatea de gunoi corespunzătoare”, a declarat Bogdan Seto pentru desteptarea.ro, cu precizarea că UAT-urile vizate au declarat 437.000 de locuitori, față de 590.000 de locuitori, cât ar indica Institutul Național de Statistică că ar locui efectiv în județul Bacău.