Aparatul pentru îndreptarea vederii, pe care Protoieria Onești l-a achiziționat cu banii strânși cu ocazia unui concert caritabil de colinde, susținut în decembrie, a costat 24.000 de lei.

De beneficiile sinoptoforului (citește detalii AICI) vor putea beneficia copiii oneștenilor din familiile nevoiașe și nu numai, care nu-și permit plata unor astfel de servicii medicale.

Sinoptoforul este un aparat care se folosește la îndreptarea anumitor probleme de vedere, una dintre afecțiunile care pot fi tratate cu ajutorul acestuia fiind astenopia acomodativă, o tulburare cu care se confruntă în principal persoanele care petrec un timp îndelungat în fața calculatorului.

În cadrul tratamentului, sinoptoforul proiectează o imagine către ochiul drept și una către ochiul stâng, pacientul manevrând cele două brațe ale aparatului așa încât imaginile suprapuse să formeze o imagine nou, completă. Pentru vindecare, este nevoie de efectuarea de serii de exerciții la sinoptofor.

Preotul protopop Ioan Bârgăoanu, împreună cu alți preoți din Protoieria Onești au fost prezenți, marți, 23 ianuarie, la spitalul din Onești, unde au rostit o rugăciune spre binecuvântarea celor care vor folosi aparatul medical.