Specialiștii INSTALCAM CONSTRUCT Onești, societate care activează în domeniul proiectării și executării lucrărilor de instalații în construcții (centrale termice, instalații de încălzire, instalații gaze, instalații sanitare și hidranți) au câteva recomandări pentru oneștenii care doresc să beneficieze de un sistem de încălzire mai economic și ecologic pe timp de iarnă.

Cei mai mulți dintre oneșteni dispun astăzi de o centrală termică de apartament, în condițiile în care sistemul centralizat de încălzire a fost abandonat de autorități, după ce și-a dovedit ineficiența și lipsa de rentabilitate.

În multe cazuri însă, vorbim despre centrale vechi, depășite fizic și moral.

“Când avem de-a face cu o astfel de centrală, veche de peste 15 ani, nu mai putem vorbi despre economisirea energiei și despre protejarea mediului. În orice caz, cine dorește să-și modernizeze instalația de încălzire, e bine să consulte un instalator cu privire la un calcul comparativ între consumul instalației vechi și între un sistem nou, cu o centrală termică modernă, în condensație. Cu cât modernizați instalația de încălzire mai des, cu atât mai bine, deoarece o centrală termică veche trebuie să funcționeze tot anul cu o temperatură constant ridicată, ceea ce generează pierderi importante, gradul de eficiență fiind de numai 68%”, ne-a spus Liviu Arhip, reprezentantul INSTALCAM CONSTRUCT.

Dacă totuși nu vă permiteți, în momentul de față, să înlocuiți centrala veche cu una nouă, în condensație – “centralele în condensație sunt singurele ce pot da un randament mai mare de 100%, fiind cele mai bune soluții pentru economia de combustibil și pentru un mediu mai curat, a mai precizat Arhip – există și câteva soluții ieftine, la îndemâna oricui deține o centrală de apartament, pentru a face economie și a scădea valoarea facturii la gaze.

“Aerisirea caloriferelor este esențială, dacă constatați că acestea se încălzesc neuniform sau dacă fac zgomot. Un calorifer aerisit corespunzător este mai economic, confortul termic este sporit iar durata de viață este prelungită”, a precizat reprezentantul INSTALCAM CONSTRUCT.

Mai sunt însă și alte soluții, chiar banale, pentru creșterea eficienței energetice a centralei termice de apartament.

“Nu aerisiți locuința prea mult, ci de 2 ori pe zi, scurt și bine, cam 5 minute. În timpul acesta, nu uitați să închideți termostatele! Astfel se aerisește încăperea fără a se pierde însă căldura acumulată în mobilă și în pereți.

Totodată, nu acoperiți caloriferele cu îmbrăcăminte, perdele sau mobilă și nu le folosiți pe post de uscătoare de rufe. Astfel se poate pierde până la 20% din energie!

De asemenea, când se întunecă afară puteți trage jaluzele sau draperiile la geamuri. Efectul asupra locuinței este același ca efectul păturii asupra omului. Astfel se poate economisi circa 4% din consumul de energie”, recomandă specialistul INSTALCAM CONSTRUCT.