România mai face un pas spre legalizarea bacşişului. Senatorii au votat, ieri, legea prin care micile atenţii oferite chelnerilor şi barmanilor vor fi impozitate cu 10%. Atenţie, însă, niciun client nu va fi obligat să plătească în plus, dacă nu e mulţumit de servicii. Între zero şi 15% din nota de plată poate fi valoarea bacşişului, scrie observator.tv.

Legea spune că mica atenţie oferită ospătarului va fi trecută pe bon. Valoarea bacşişului poate varia între 0 şi 15 procente din nota finală.

Clientul va fi cel care alege dacă şi ce sumă doreşte să le ofere chelnerilor. Va face acest lucru completând o rubrică separată ce va apărea pe nota de plată iniţială.

Bacşişul va fi înregistrat în casa de marcat şi abia apoi se va elibera bonul final, care va putea fi achitat şi cu cardul. Acum, chelnerii pot fi răsplătiţi de clienţi pentru serviciile lor doar în numerar, mai scrie sursa citată.

Potrivit specialiștilor din Ministerul Finanțelor, sumele avute în vedere pentru a fi impozitate variază între 750 de milioane și 1,5 miliarde de lei pe an.

În ţări precum Germania, Marea Britanie, Grecia sau Spania, bacşişul este curpins între 10 şi 20 la sută din nota de plată. Peste Ocean, în Statele Unite, bacşişul este şi el reglementat. Este impozitat cu 8 la sută.

Ca să intre în vigoare noua lege, aceasta trebuie să treacă și de Camera Deputaților.