Intrarea UAT Onești în CRAB se amână până la sfârșitul anului # Acest lucru contrazice flagrant graba impusă de președintele CJ Bacău, Dragoș Benea, de care ar fi depins, chipurile, atragerea celor 30 de milioane de euro necesare pentru înlocuirea rețelei de apă și canalizare din municipiul de pe Trotuș # SC Apă-Canal SA este dispusă să cedeze gratuit întreg sistemul, numai că Primăria Onești nu este pregătită să-l preia, deși face un tam-tam imens pe această temă, de ani buni
Lucrurile sunt simple. După ani de zile în care au stat numai în procese, Primăria Onești și SC Apă-Canal SA pare că o vor da, în fine, la pace. Aceasta este partea plină a paharului.
Partea proastă este că transferul mult disputatei rețele de apă și canalizare a municipiului Onești nu se poate realiza cu una, cu două. În acest fel, dacă ar fi să ținem cont doar de declarația, de acum o lună și jumătate, oferită cu maximă generozitate de președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, Dragoș Benea, totul ar fi în zadar, astăzi. Preluăm de la confrații noștri de la bacauinfo.ro: “Oneștiul este în ceasul al 24-lea. S-a semnat contractul de asistență tehnică pe aplicația pe POIM. Asta înseamnă că se lucrează la studiul de fezabilitate, dar Oneștiul nu este pe masa de lucru a proiectanților. Dacă această situație nu se rezolvă într-o lună, două, trei, patru, părerea mea este că proiectanții nu vor putea lua în calcul Oneștiul (…) Dacă se face un recurs (n.r. – de către SC Apă-Canal SA, la procesul câștigat de municipalitate în privința înregistrării SC Apă Municipal în Registrul Comerțului), va fi un final estimat undeva peste trei, patru, cinci, șase luni, când deja va fi prea târziu ”.
Numai că, ce să vezi!, intrarea UAT Onești în CRAB – lucru posibil doar în urma preluării de la SC Apă-Canal SA – nu mai este chiar atât de stringentă, așa cum prezenta situația președintele CJ, nu cu mult timp în urmă. Ne-o confirmă, cu subiect și cu predicat, administratorul-unic al firmei lui Ovidiu Budeanu, Corneliu Fântână. “Cedăm rețele gratis la Primărie, doar să fie preluați toți salariații. Sunt cam 160. Important este să se intre în CRAB, să se atragă acele fonduri (n.r. – 30 de milioane de euro). Dar totul s-a amânat până în decembrie, nu mai este fugăreala asta, de două-trei luni, cum era anunțată. S-a decalat termenul până la sfârșitul anului, acum avem tot timpul din lume să facem treaba ca lumea, să le aranjăm cum trebuie”, ne-a declarat mâna dreaptă a lui Budeanu. Trageți concluziile singuri!
Cum, unde, când
Dacă SC Apă-Canal SA și Primăria Onești ar bate palma mâine, trecerea rețelei de apă și canalizare, precum și a stațiilor de tratare și epurare a apei, de la prima societatea în custodia celei de-a doua, tot nu se va putea face peste noapte. Prin lege, angajările în sectorul bugetar se fac doar respectându-se anumite reguli. Cea mai importantă dintre acestea prevede organizarea unui concurs, care trebuie anunțat din timp. Dar mai sunt și altele. Așadar, transferul salariaților SC Apă-Canal SA către SC Apă Municipal este imposibil, doar dacă nu cumva implică un matrapazlâc. Angajații de azi ai firmei lui Budeanu trebuie să dea și ei concurs, ca toți ceilalți doritori să ocupe acele posturi, deci lucrurile se complică. Mai mult decât atât, SC Apă-Canal SA trebuie să pună la dispoziția Primăriei Onești schema completă a rețelei de apă a orașului. “Fără îndoială, asta se va întâmpla, dacă vom ajunge la un consens!”, a mai precizat Fântână. Despre rețeaua de apă a Oneștiului se vorbește că ar avea peste 100 de kilometri, deși în scripte nu măsoară mai mult de 50 de kilometri.
Salariații SC Apă-Canal SA, cheia negocierilor
Încă o problemă pentru Primăria Onești, în cazul în care preia rețeaua de apă și canalizare, este dată de lipsa utilajelor. L-am întrebat pe administratorul-unic al SC Apă-Canal SA cum stau lucrurile în această privință, dacă este prins în discuție și acest aspect. “Apa va curge în continuare în Onești, oamenii trebuie să stea liniștiți. Deocamdată suntem la masa tratativelor, totul decurge cum trebuie. Primăria va lua salariații, sută în sută, altfel pică toată combinația. Nu știu cum se va face cu utilaleje, se poartă tratative. Poate nu au nevoie de ele. Trebuie să fie liniște, noi vrem să se facă totul elegant, frumos”, a spus Fântână.