Chiar dacă s-a renunțat deocamdată la concedierile colective, cei aproximativ 450 de angajați ai societății tot nu pot fi mulțumiți, din cauza stresului continuu în care trăiesc.

Nu este o noutate, cel puțin 70 la sută dintre angajații care muncesc într-un mediu precum cel de pe platforma petrochimică de la Borzești sunt fie cardiaci, fie diabetici. În acest fel, indeciziile conducerii societății nu fac altceva decât să amplifice riscul producerii unor accidente cerebrale vasculare sau de infarcturi miocardice, în rândul muncitorilor.

“Se trăiește într-un stres continuu. De la începutul anului au apărut problemele cu salariile, acum e jocul ăsta cu disponibilizarea. Un fel de, scuzați-mi expresia, dezbracă-te că te …, îmbracă-te că nu te mai … Avem și noi familii de întreținut, vrem să știm ce ne așteaptă! Acum, de când s-a revenit asupra concedierilor în masă, s-a așternut o liniște suspectă, nu se mai aude nimic, parcă am fi în mormânt”, ne-a declarat unul dintre salariații rafinăriei, care se afla pe lista celor care urmau să plece acasă, dacă nu s-ar fi renunțat la disponibilizările colective.

Un bărbat a cedat deja

Pe 2 martie, unui electrician în vârstă de 57 de ani, de la RAFO, inima a încetat să-i mai bată, în timp ce se afla la lucru. S-a întâmplat dimineața, la schimbul unu, în jurul orei 11.00. Cazul a scăpat presei. “A căzut pur și simplu din picioare, în timp ce mergea pe o alee din interiorul rafinăriei. Salvarea noastră a intervenit imediat, a venit și un echipaj de pe o ambulanță din oraș, dar nu s-a mai putut face nimic, toate eforturile de resuscitare au fost de prisos”, ne-a spus o sursă din cadrul RAFO. Tragedia de la începutul lunii indică foarte ușor faptul că nivelul de stres este foarte ridicat în rândul angajaților rafinăriei, în condițiile în care victima acestui eveniment nefericit mai avea puțin și ieșea la pensie.