Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat, ieri, semnarea contractelor pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic pentru două tronsoane din viitoarea șosea de mare viteză care va lega Capitala de Moldova: Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani.

Ambele contracte au fost câștigate de firma Consitrans, operator economic care a câștigat licitația și pentru tronsonul Bacău – Focșani. Doar pentru sectorul Bacău – Pașcani a fost desemnat un alt câștigător, este vorba despre proiectantul spaniol Acciona Ingineria.

„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) a semnat, în data de 24 septembrie 2018, contractele de servicii „Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru drum de mare viteză Ploieşti – Buzău” şi „Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru drum de mare viteză Buzău – Focşani” cu operatorul economic Consitrans SRL.

Obiectul contractelor constă în prestarea de activităţi şi servicii pentru Elaborarea Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului Tehnic pentru Drum de mare viteză Ploieşti – Buzău şi Drum de mare viteză Buzău – Focşani, pregătirea documentaţiei de atribuire pentru execuţia lucrărilor, precum şi asigurarea asistenţei pentru susţinerea aplicaţiei de finanţare şi asigurarea asistenţei pe durata desfăşurării procedurii de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor, în conformitate cu Caietul de Sarcini şi cu respectarea legislaţiei în vigoare”, se arată în comunicatul CNAIR, transmis miercuri.

Valoarea ultimelor două contracte semnate este de 12,2 milioane de lei, fără TVA, pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru drumul de mare viteză Ploieşti – Buzău şi de 13,9 milioane de lei, fără TVA, pentru Buzău – Focşani.

Odată realizat, drumul de mare viteză Ploiești – Pașcani, care va avea o lungime de aproximativ 330 de kilometri, va duce la scurtarea duratei de călătorie

Drumul expres sau de mare viteză este un drum public utilizat exclusiv pentru vehicule a căror viteză maximă depășește 50 km/h și pe care oprirea și staționarea pe partea carosabilă sunt interzise.