La mai bine de șapte de ani de când consilierii oneșteni aprobau includerea terenului din Piața Catedralei în inventarul domeniului public, acesta urmează a fi reamenajat complet, în cadrul unui proiect mai amplu intitulat “Îmbunatăţirea calităţii vieţii locuitorilor din municipiul Oneşti”, care va cuprinde mai multe lucrări, în mai multe zone ale orașului.

Piața Catedralei este locul de întâlnire al oneștenilor ce obișnuiesc să sărbătorească trecerea dintre ani în stradă, dar unde se organizează și alte evenimente / spectacole cu anumite ocazii (ex: Ziua Națională, Ziua Femeii, etc).

Potrivit proiectului la care lucrează în prezent departamentele responsabile din cadrul Primăriei Onești, se are în vedere executarea unui set de lucrări menite să schimbe radical aspectul Pieței Catedralei.

Este vorba despre refacerea pavajului, care se prezintă într-o stare deplorabilă, reconfigurarea fântânilor arteziene, amenajarea spațiilor verzi, amplasarea de mobilier urban, iluminat public ornamental.

Totodată, se are în vedere reamenajarea părculețului de lângă Casa de Cultură, refacerea parcărilor și aleilor pietonale din zona Casei de Cultură și chiar reabilitarea fântânii arteziene de la intersecția străzii George Călinescu cu bulevardul Republicii (lângă Leonardo).

Lucrările de modernizare nu se voor limita doar la platoul din fața Casei de Cultură, ci vor cuprinde și zona Mercur – Orizont, fiind prevăzute modernizarea străzii Mercur, refacerea suprastructurii, amenajarea trotuarelor din fața spațiilor comerciale, amenajarea taluzurilor şi a rampelor de pe strada Mercur, dintre stradă şi trotuarele din fața spațiilor comerciale, amenajarea parcărilor existente, dotare cu mobilier urban și amenajarea zonelor verzi.

Deocamdată, toate aceste lucrări sunt în fază de proiect, însă oneștenii salută această inițiativă. “Se impunea o schimbare la față a locației! Cred că aceasta este cea mai bună soluție pentru ca orașul nostru să aibă și el o piațetă pietonală. M-aș bucura să văd zona asta amenajată frumos, cu băncuțe, cu cafenele, cum sunt în Brașov, în Sibiu și în multe alte orașe din țară. Dar să nu ne grăbim cu aplauzele, că proiecte de astea au mai fost”, a comentat un domn.

Într-adevăr, încă din 2011, când s-a votat modificarea și completarea inventarului cu bunurile ce alcătuiesc domeniul public al Oneștiului, prin includerea terenului din Piața Catedralei (ce însumează 21.000 de metri pătrați), se discuta despre reamenajare. Primar era atunci Emil Lemnaru. “Urmează un studiu de remodelare a pieței, pentru care vom face și un concurs de soluții”, spunea la vremea respectivă Lemnaru.

Proiectul la care lucrează astăzi Direcția de Dezoltare Locală prin Serviciul de Accesare fonduri și implementare proiecte din cadrul Primăriei Onești va fi depus pe Axa 13 POR 2014-2020.