Taxa de salubritate pe care o plătesc în momentul de față locuitorii din Onești va fi mai mare începând cu prima zi a anului următor. Creșterea prețului la gunoi se aplică deopotrivă populației și agenților economici. Toate UAT-urile membre ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău) vor suporta această majorare.

Luată individual, creșterea este prea puțin semnificativă, însă pentru ADIS înseamnă o suplimentare însemnată a profitului. Concret, dacă astăzi fiecare locuitor al municipiului Onești este pus să achite lunar o taxă de 9,25 lei, de anul viitor aceasta va fi de 9,61 lei. E o creștere de numai 0,36 lei, dar socotind că această taxă este plătită de 39.172 de persoane (conform ultimului recensământ al populației, din 2011), reiese că numai de la Onești ADIS va încasa peste 3.000 de euro pe lună în plus, ceea ce înseamnă aproape 40.000 de euro pe an. Și asta doar de la populație, deși în această ecuație sunt prinși și agenții economici.

În ceea ce privește societățile comerciale, aici creșterea se va simți si mai mult. Conform PLANULUI ANUAL DE EVOLUȚIE A TARIFELOR ȘI TAXELOR, aprobat de Consiliul Local Onești încă din 2010, prețul unui tone de gunoi se majorează cu cinci lei, de la 268 de lei – în 2016, la 273 de lei – anul viitor.

În mediul rural, taxa de salubritate pe care este obligată să o plătească lunar fiecare persoană în parte se va majora începând cu 1 ianuarie 2017 de la 3,76 lei la 3,87 lei.

“Poate noi nu o să simțim prea mult la buzunar această majorare, dar e sigur că profitul lor va crește mult. Gândiți-vă că județul Bacău are o populație de circa 600.000 de locuitori, la care se mai adaugă câteva zeci de mii de societăți comerciale și o să vă dați seama de nivelul câștigurilor pe seama gunoiului”, a declarat un președinte de asociație din Onești.