După ce înaintea sezonului 2016-2017 le-au întins o mână de ajutor gândindu-se că nu pot fi aruncați pur și simplu în stradă, consilierii oneșteni și-au schimbat radical abordarea în cazul familiilor rău-platnice care locuiesc în blocul famat “Evazatu”, de pe strada Libertății nr. 1.

Consilii oneșteni au sperat că oamenii care locuiesc acolo vor aprecia ajutorul acordat – și în toamna lui 2016 se punea problema evacuării rău-platnicilor – și vor începe să-și plătească datoriilor (chirie +utilități), însă acest lucru nu s-a întâmplat, fapt pentru care “gaura” în bugetul local a tot crescut, în loc să scadă.

Curtea de Conturi a sesizat că nu este în regulă ca Primăria Onești să suporte cheltuielile cu utilitățile de la blocul “Evazatu”, și a spus stop!

În acest fel, singura variantă de lucru rămasă în acest caz este începerea procedurilor de evacuare a locatarilor rău-platnici.

Aceștia sunt majoritari, din circa 100 de chiriași doar 30 fiind cu plata la zi.

Administratorul blocului de pe Libertății nr. 1, o femeie amărâtă care locuiește în același imobil, a fost prezentă la ultima ședință a Consiliului Local Onești și a recunoscut că în cazul mai multor locatari din acel bloc “nu se poate face nimic ca să plătească. Nu mai zic că sunt camere în care teoretic nu stă nimeni, dar au fost sparte ușile și ocupate abuziv, și nu s-a luat nicio măsură. Să fie evacuați cei rău-platnici, că și eu m-am săturat, nu mai pot să trag de ei!

Blocul “Evazatu” a aparținut cândva fostei societăți Onedil, dar astăzi se află în proprietatea administrației publice locale, de aceea facturile vin toate pe adresa instituției de pe strada Oituz nr. 17.

Blocul nu are încălzire, astfel că fiecare familie care locuiește acolo se încălzește cu ce poate, în principal cu reșouri artizanale, care au un consum de energie electrică foarte mare.

Așa se și explică faptul că numai ultima factură de la blocul “Evazatu”, cea aferentă lunii ianuarie, se ridică la uriașa valoare de 36.000 de lei! (aproape 8.000 de euro).

“Ei știu oricum că nu plătesc aceste facturi, de aceea consumă energie electrică la discreție. Nu se poate așa ceva? Stau și vă întreb, acum ce facem, plătim noi, consilierii, facturile acelor oameni? Pentru că cei de la Curtea de Conturi au fost cât se poate de clari, nu se poate ca Primăria Onești să achite facturile la energie pentru cei de la <Evazatu>”, a spus un consilier local.

Blocul “Evazatu” a fost contorizat individual de E.ON, dar numai acele familii care se aflau cu plata la zi au beneficiat de acest serviciu. Pentru ceilalți chiriași – în jur de 70 de camere – energia electrică este la paușal. “De aceea face fiecare ce vrea!”, a conchis alt consilier local.