Agenții economici din Onești vor plăti, de anul viitor, un impozit mai mare pe clădirile nerezidențiale (spații comerciale, puncte de lucru, etc.) pe care le dețin pe raza orașului, iar amenajarea unei terase, în sezonul estival, nu mai este chiar atât de ușor de realizat și de susținut financiar.

În mare parte, taxele și impozitele au rămas la nivelul anului aflat pe sfârșite, însă sunt și câteva capitole unde au intervenit modificări. După dezbateri aprinse, cu 11 voturi “pentru” și 10 “contra”, s-a stabilit ca pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoane juridice, impozitul pe clădire să se calculeze prin aplicarea unei cote de 1,8% asupra valorii impozabile a clădirii, în loc de 1,3%, cum a fost în 2017. A fost mărită și cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale aparținând persoanelor fizice, de la 0,6 la 1,3%.

O altă majorare importantă care va fi resimțită deopotrivă de către agenții economici și de consumatorul final – cetățeanul simplu, a fost aplicată taxei pentru comercializare produse, depozitare materiale diverse și prestării servicii, pe domeniul public/privat al municipiului Onești. Nivelul taxei a crescut de la 1 leu/mp/zi la 2 lei/mp/zi. În acest fel, o terasă amenajată pe perioada sezonul estival 2018 înseamnă dublarea costurilor, în comparație cu acest an.

În schimb, au fost micșorate bonificațiile care se acordau pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabilii persoane fizice și juridice, până la 31 martie a anului respectiv. În loc de 10%, se va aplica o bonificație de 7%.

Din proiectul privind stabilirea taxelor și impozitelor pe anul 2018 a fost ELIMINAT, la cererea liberalilor, articolul 14, care avea următorul conținut: “Spațiu închiriat destinat preșcolarilor – LUDOTECA – Biblioteca Municipală (doar pentru evenimente private destinate copiilor) – 50 lei/h inclusiv TVA”, în vreme închirierea spațiului de la parterul Muzeului de Istorie pentru prezentare produse, târguri cu vânzare, recrutare personal, etc. se va face contra sumei de 50 lei/h inclusiv TVA, în loc de 100 de lei/h.

Chiar dacă proiectul nu a fost votat decât de consilierii PSD și ALDE, plus independentul Gelu Panfil, toți consilierii locali onești (inclusiv cei ai PNL și PSRo) au conchis că aceste majorări au fost determinate de “revoluția fiscală făcută de Guvern, unde s-au luat niște măsuri aberante, fără o prealabilă discuție cu ceilalți factori, fără a se face o proiecție, ceea ce va afecta grav bugetele administrațiilor publice locale”.

De altfel, bugetul Oneștiului, care se învârte în jurul sumei de 100 de milioane de lei, va scădea anul viitor cu aproape 10%, după intrarea în vigoare a măsurilor luate de Cabinetul Tudose. “Aceste majorări de taxe și impozite nu ne ajută foarte mult, reușim să compensăm cam 30% din pierderi, ceea ce reprezintă în jur de 3 milioane de lei. Nu funcționalitatea primăriei este problema, ci investițiile, pentru care este nevoie de bani”, a explicat primarul Nicolae Gnatiuc.

Alexandru Cristea avansase ideea ca impozitele și taxele să rămână nemodificare, iar pentru acoperirea deficitului bugetar să se aștepte intervenția Guvernului, în trimestrul II, care de regulă mai alocă niște sume de bani administrațiilor locale aflate în impas. “În mod nefericit pentru administrațiile publice locale, Guvernul a aruncat această pisică în ograda noastră, dar dacă nu votăm acest proiect riscăm să închilozăm activitatea aparatului public local”, și-a justificat votul “pentru” consilierul Gelu Panfil.