Persoanele juridice din Onești care nu întrețin fațadele clădirilor pe care le dețin sau își lasă nelucrate, timp de doi ani consecutiv, terenurile agricole vor plăti impozite mai mari, începând din 2018.

“Impozitul pe clădiri se majorează cu 200% pentru clădirile neîngrijite sau în stare avansată de degradare pentru persoane juridice”, se arată la punctul 1.7 al proiectului de hotărâre prin care au fost stabilite cuantumul taxelor și impozitelor în municipiul Onești, în 2018.

Se înțelege prin clădire neîngrijită: stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, fațade nereparate/necurățate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură.

Prin lege, în astfel de situații consiliile locale au dreptul să majoreze impozitul cu până la 500%, ceea ce de altfel au făcut majoritatea primăriilor din țară.

La Onești s-a mai încercat o majorare a impozitului pe clădirile și terenurile lăsate în paragină, chiar de 500%, dar consilierii locali nu au reușit să ajungă la un numitor comun.

Printre clădirile vizate de noua prevedere este și fostul restaurant Moldova, ajuns o ruină în adevăratul sens al cuvântului, care afectează grav imaginea orașului, mai ales că se află la stradă, fiind foarte ușor vizibil chiar și de cei care doar se află în tranzit. Din câte se pare, restaurantul Moldova este spațiul societății Alimon SA, deținută de fostul consilier local PSD Ioan Tofan.

Dar în Onești sunt mult mai multe clădiri și terenuri lăsate în paragină, pentru care proprietarii lor vor plăti de-acum un impozit majorat cu 200%, ori vor trebui să și le renoveze.

“O decizie foarte bună a consilierilor, pentru că e plin orașul de spații dezafectate, în fapt niște focare de infecție! Poate chiar e o măsură prea blândă, dacă stăm și ne gândim că în multe alte localități s-a mers pe maximum prevăzut de lege, 500%”, a comentat un oneștean.