UPDATE – 10.27: S-a făcut săptămâna de când locuitorii din Tg. Trotuș și din Viișoara au rămas fără apă. Contactat de reporterii UNU PE TROTUȘ pentru a clarifica problema, directorul tehnic al CRAB, Petruș Rădulescu, a oferit un răspuns tranșant: “Nu pot să vă spun când va fi reluată furnizarea apei potabile la Tg. Trotuș și la Viișoara, depinde doar de felul în care vor acționa autoritățile de acolo. Acolo sunt mulți consumatori care nici măcar nu au contracte cu furnizorul de apă, am înțeles că sunt mari probleme și în ceea ce privește procesul de încasare. E adevărat că UAT Tg. Trotuș i-au fost poprite conturile, dar asta nu schimbă cu nimic situația, dacă cei de acolo nu vor înțelege că trebuie să plătească facturile restante. Până când nu se vor mai achita din aceste debite, nici nu se pune problema să reluăm furnizarea apei către cele două localități. Trebuie să se înțeleagă faptul că avem și noi niște responsabilități, nu putem da apă la nesfârșit unor persoane care beneficiază de acest serviciu fără ca măcar să aibă un contract cu furnizorul! Discuțiile pe marginea acestui subiect sunt închise, dacă primarul din Tg. Trotuș (n.r. – Adrian Forcoș) nu va lua măsuri ferme pentru a colecta bani de la populație și a ne fi achitate datoriile, apa în Tg. Trotuș și în Viișoara va rămâne oprită!”.

“N-au decât să țină apa oprită cât vor, să și-o bage și-n fund dacă vor, nu mă mai interesează! Iau apă din fântână, nu mai am treabă cu apa lor, de-acum o să plătesc doar curentul”, ne-a declarat o doamnă din Tg. Trotuș, care în urma ultimelor evenimente a decis să-și monteze hidrofor.

În altă ordine de idei, la sediul CRAB nu va avea astăzi nicio întrevedere pe tema apei, toată lumea de acolo având zi liberă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

3.000 de oameni, cât numără la un loc, cu aproximație, satele Tg. Trotuș și Viișoara, din comuna Tg. Trotuș, așteaptă cu sufletul la gură să afle care va fi decizia conducerii Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), în problema apei.

Ziua în care românii de pretutindeni sărbătoresc Unirea Principatelor Române marchează împlinirea unei săptămâni de când CRAB a sistat furnizarea apei potabile în satele Tg. Trotuș și Viișoara, ca urmare a datoriilor care se înregistrează la cele două puncte de consum.

Potrivit unor surse neoficiale, în această dimineață ar urma să aibă loc o ședință a Consiliului de Administrație al CRAB, în cadrul căreia se va analiza posibilitatea reluării furnizării apei potabile în cele două localități, după o săptămână în care aproape 3.000 de oameni n-au avut o picătură de apă la robinete.

Pentru a fi siguri că toți banii pe care îi plătesc trotușenii la apă nu ajung în altă parte, cei de la CRAB au apelat la serviciile unui executor judecătoresc, care a dispus poprirea conturilor Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Tg. Trotuș. Această măsură a fost luată acum circa două săptămâni, conducerea CRAB încercând să-și recupereze datoriile exact în același mod ca și în cazul societății oneștene Apă Canal.

“Din păcate, în momentul de față nu toți banii care pleacă de la noi către CRAB și ajung la ei. O parte rămâne la executorul judecătoresc, ca onorariu”, s-a plâns primarul Adrian Forcoș.

Aceasta nu este, însă, singura problemă pe care o are pe cap edilul-șef al comunei Tg. Trotuș, în criza apei. Pentru că 75 de metri din conducta de aducțiune se află la suprafață, acesta se teme ca, din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, să nu fi format un “dop” care să împiedice reluarea furnizării apei în cele două localități afectate.

Oamenii mai înstăriți din sat și-au montat hidrofoare, dar noi, ăștia mai amărâți, ce facem? Oare chiar suntem ai nimănui?!”, și-a exprimat nemulțumirea un bărbat din Viișoara.

Reporterii UNU PE TROTUȘ vă vor ține la curent cu deciziile pe care le vor lua membrii Consiliului de Administrație al CRAB, în această situație limită.