În locul marilor manifestări populare care scoteau în stradă mii de oameni, în acest an Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită la Onești cu mult mai puțin fast și, aproape sigur, într-un cadru mult mai restrâns.

Dacă anul trecut a fost invitat să cânte la Onești, printre mulți artiști locali, și cunoscutul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, de această dată nu se va mai produce niciun spectacol în aer liber. Evident că vinul fiert, care a făcut deliciul sărbătorilor din anii trecuți, va lipsi și el din meniu.

Primarul Nicolae Gnatiuc a luat această decizie determinat de faptul că în 2017 bugetul local va avea de suportat cheltuieli uriașe, autoritățile locale trebuind să plătească aproape un milion de lei numai pentru obținerea de către unitățile de învățământ a avizului ISU. Și mai mulți bani sunt necesari în vederea reabilitării, măcar în parte, a rețelei de apă și canalizare a orașului, pe care astăzi se înregistrează pierderi de circa 66 la sută!

“Pe mine nu m-au interesat niciodată cu adevărat aceste petreceri câmpenești. Consider că era o risipă de bani. Dacă cineva vrea să sărbătorească Unirea Principatelor Române, e liber să o facă la el acasă sau la un restaurant, din banii lui, nu-l împiedică nimeni! E bine că nu se mai cheltuie banul public fără niciun discernământ”, a opinat un tânăr.

O sesiune de comunicări, o expoziție fotodocumentară și o expoziție de carte sunt evenimentele programate să se desfășoare mâine, la biblioteca muncipală “Radu Rosetti”, dedicate Unirii Principatelor Române. Simpozionul va debuta la ora 10.00 și va fi susținut de profesorii Gheorghe Știrbăț, Bogdan Romandaș și Vasile Momanu.