Consilierii oneșteni au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind majorarea prețului pe tona de gunoi în mediul urban, de la 162 de lei fără TVA la 317 lei fără TVA, care va fi perceput de Romprest până în momentul în care va deveni operațională stația de sortare, compostare și transfer de la Onești.
Directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, Bogdan Seto, le-a explicat consilierilor oneșteni că această majorare este absolut obligatorie, pentru a nu se ajunge în situația nefericită ca Romprest să rezilieze contractul, iar județul Bacău să se transforme într-o groapă de gunoi imensă.
UNU PE TROTUȘ a prezentat situația limită în care s-a ajuns la numai un an și două luni de când Romprest asigură serviciul de salubritate, într-un amplu material publicat pe 28 martie și pe care îl puteți reciti AICI.
În plus față de informațiile prezentate în acel material, Bogdan Seto a menționat că ADIS a acumulat către Romprest datorii de un milion de euro: “Oneștiul este un model, și-a achitat toate obligațiile contractuale, dar nu toate UAT-urile au respectat termenii de plată. În momentul de față abia s-au achitat facturile pe octombrie și puțin pe noiembrie, când noi trebuia să avem toate plățile făcute către Romprest inclusiv pe luna ianuarie. Toate problemele derivă din faptul că fiecare mașină Romprest trebuie să parcurgă 100 de kilometri în plus pentru că deșeurile din tot județul sunt transportate și depozitate doar la Celula 1, de la Bacău”.
Romprest a amenințat că rupe contractul cu ADIS dacă prețul pe tona de gunoi în mediul urban nu se aliniază cu cel din mediul urban, pe perioada de tranziție (până când vor fi gata stațiile de compostare, sortare și transfer de la Onești, Găiceana și Berești-Tazlău).
Bogdan Seto nu știe să spună cât va dura această perioadă de tranziție – “sper să nu dureze mai mult de câteva luni” – dar a ținut să precizeze că această majorare nu va afecta în niciul fel taxa de salubritate pe care o plătește populația: “Avem un plan anual de evoluție a tarifului încă din 2010, iar acesta va rămâne un indicator care se va respecta și mai departe. Din cele 65 de UAT-uri membre ADIS, doar două nu respectă acest plan de tarifare, și ne judecăm cu ele”.
În acest fel, dacă taxa de salubritate va rămâne aceeași (9,61 lei/persoană/lună), se pune întrebarea cine va suporta majorarea prețului pe tona de gunoi în mediul urban. Câțiva consilieri nu au reușit să ne explice, dar cel mai probabil diferența rezultată va fi acoperită de fiecare UAT în parte.
Dacă un singur UAT din cele 65 membre ADIS nu aprobă această majorare solicitată de ADIS în numele Romprest, atunci proiectul cade, cu consecințe foarte grave însă pentru întreg județul.